Sverige söker ny läsambassadör
Hem EFTER PLUGGET Sverige söker en ny läsambassadör

Sverige söker en ny läsambassadör

Publicerat av: Redaktionen

Kulturrådet söker en ny läsambassadör för ungas läsning i hela landet.

Sveriges läsambassadör utses på uppdrag av regeringen och byts ut vartannat år.

Nuvarande läsambassadör Nioosha Shams har sitt uppdrag till september 2024. Hennes fokus är modersmål, flerspråkighet och ungdomar. Vem som tar över posten i höst och vilken inriktning den personen kommer ha i sitt uppdrag återstår att se. Läsambassadören har stort utrymme att själv utforma arbetet. Uppdraget är på halvtid och går att söka 12 mars till 7 april.

Läsambassadören är en del av det läsfrämjande arbete som Kulturrådet driver på uppdrag av regering och riksdag. Läsambassadör utses av Läsrådet som är ett rådgivande organ till Kulturrådet.

Sverige söker ny läsambassadörSveriges första läsambassadör utsågs 2011. Tidigare läsambassadören har varit serietecknaren och författaren Johan Unenge, läraren och bloggaren Johanna Lindbäck, läraren och författaren Anne-Marie Körling, programledaren och författaren Johan Anderblad och samhällsvägledaren Bagir Kwiek med inriktning på romer. Uppdraget är på två år. Nästa läsambassadör har sitt uppdrag från september 2024 till september 2026.

Syftet med läsambassadören är att ge litteraturen och läsande ett ansikte utåt, hålla frågan om läsningens betydelse för demokrati och delaktighet levande i debatten och inspirera fler unga att läsa.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>