Viktigt samarbete ska få fler unga att välja jobb inom tekniska områden
Hem KOMMUNER Viktigt samarbete ska få fler unga att välja jobb inom tekniska områden

Viktigt samarbete ska få fler unga att välja jobb inom tekniska områden

Publicerat av: Redaktionen

Onsdagen den 10 april offentliggjordes en avsiktsförklaring mellan Skellefteå kommun, Exploratoriet, Skellefteå Kraft och Stiftelsen Tekniska museet i Stockholm.

På plats för att presentera samarbetet var bland andra Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet, Evelina Fahlesson, kommunstyrelsens vice ordförande samt Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.

– För att klara framtidens utmaningar behövs nya generationer av problemlösare med olika bakgrund. Allt omkring oss är teknik, och teknikutvecklingen berör oss alla, och genom att jobba kreativt med STEM-ämnen vill vi inspirera fler barn och unga från hela landet att satsa på en utbildning och karriär inom teknik och innovation för en hållbar framtid. Genom samarbetet kan Tekniska museet och Exploratoriet arbeta tillsammans kring detta, liksom att Tekniska i Stockholm kan visa på utvecklingen i norra Sverige, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

Exploratoriet i Skellefteå jobbar lokalt för att vara en länk mellan skola och näringsliv och är en resurs för unga, pedagoger och allmänheten. Medan Tekniska museet har ett nationellt uppdrag att bidra till långsiktig kompetensförsörjning och att informera om teknikens betydelse för samhällsutvecklingen. Båda parterna jobbar för att få fler unga att upptäcka och vilja utbilda sig inom STEM-ämnena, det vill säga matematik, teknik och naturvetenskapliga ämnen. Skellefteå Kraft representerar näringslivet i samarbetet.

– Skellefteå kommun behöver fortsätta att jobba för att säkra kompetensförsörjningen och att göra det på ett långsiktigt sätt. Att dessutom vara med i en nationell satsning på STEM-ämnena för att fler unga ska välja yrken inom de områdena känns extra relevant för oss utifrån det kompetensbehov vi har, säger Evelina Fahlesson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Viktigt samarbete ska få fler unga att välja jobb inom tekniska områdenSamarbetet syftar till att hitta vägar för att genomföra konkreta handlingar som både bidrar och ökar till attraktionskraften för att vilja bo och leva i Skellefteå och Västerbotten. Det ska också bidra till kompetensförsörjningen och att synliggöra samt bjuda in till dialog om samhällsomvandlingen som en del i det demokratiska samhället. Vilket ska ske på lokal och nationell nivå. I samarbetet ingår även ett flertal aktiviteter som kommer ske under kommande år. Bland annat med fokus på temat skog och trä samt på temat elektrifiering. Parterna kommer även gemensamt utveckla ett pedagogiskt utbud från förskola till gymnasiet som bidrar till att elever uppnår läroplanens mål inom STEM-ämnena. Insatsen går under namnet Hållbarhetstrappan.

– Skellefteå befinner sig i en samhällsomvandling där det hela tiden krävs nya sätt att jobba på och samarbetsparter för att nå gemensamma mål, bland annat när det gäller kompetensförsörjningen. Därför är ett sådant här samarbete väldigt viktigt för oss, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå kommun.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>