Ny forskningsrapport - detta gör lärare i svenska klassrum
Hem FORSKNING Ny forskningsrapport – detta gör lärare i svenska klassrum

Ny forskningsrapport – detta gör lärare i svenska klassrum

Publicerat av: Redaktionen

Det publiceras tillsammans med Linköpings Universitet en analys av den, så vitt vi vet, sedan decennier mest omfattande och detaljerade observationsstudien om vad lärare gör i svenska klassrum.

Våra partners, Fibbla Kompetens/Skolkompaniet har genomfört mer än 2.500 systematiska lektionsobservationer.

Ny forskningsrapport - detta gör lärare i svenska klassrumDe har haft fokus på vad mer än 120 forskare i 15 länder kommit fram till att lärare GÖR när elever lär. Det som leder till studiero, motivation och lärande.

Analysen omfattar en serie med totalt 700 observationer/lektioner av alla lärare på 30 grundskolor. Analysen har genomförts i samarbete med Bitr. prof Marcus Samuelssons och Prof. Joakim Samuelssons och visar både på utbredda brister och stora möjligheter:

  • Undervisningen vilar i anmärkningsvärt låg grad på vetenskaplig grund. Fokus är på att göra istället på att lära.
  • Alla lärares undervisning blir signifikant bättre med en enkel metod. Den har fokus på konkreta och iakttagbara beskrivningar av de läraraktiviteter som de 120 forskarna har visat är framgångsrika i klassrummet. Undervisningsskicklighet i praktiken (USiP)
  • I princip alla lärare tycker att metoden är mycket givande eftersom det är så konkret.

Rapporten utmanar flera berättelser som ständigt upprepas som en del av svensk skolkultur. Läs om det i rapportens avslutande kapitel: Diskussion och slutsatser för verksamma i skolan. Rapporten väcker också frågor, exempelvis: vem är ansvarig för undervisningens kvalitet?

Läs pressmeddelandet från Linköpings Universitet

Läs dagens artikel i Svenska Dagbladet

Läs hela rapporten

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>