Den 11 oktober är det biopremiär för filmen ”Det kunde varit vi”, där vi får följa med folkkära Ida Johansson, Emma Örtlund och Pär Johansson från Glada Hudik-teatern på en resa genom historien.
Filmen bjuder på starka upplevelser och stora känslor, allt från tårar till skratt.
”Det kunde varit vi” påminner om vad som kan hända om vi glömmer vikten av att vara medmänniskor.
Under hösten bjuder fler än 40 av Sveriges Sparbanker och Sparbanksstiftelser samt Glada Hudik-teatern in skolelever från åttonde klass till och med gymnasiet för att få se filmen på bio under skoltid. Över hela landet kommer drygt 60 000 elever få möjlighet att lära sig om en tid då vi trodde på rasforskning och spärrade in människor på institution. Filmen tar oss från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till experimenten på Vipeholmsanstalten på 40 och 50-talet.
– ”Det kunde varit vi” bär på ett oerhört viktigt budskap som aldrig får glömmas bort och därför är det viktigt att hålla det kollektiva minnet levande. Ju fler vi är som minns och kan berätta om detta för kommande generationer desto större är chansen att det inte händer igen, säger Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern.
– Vi vill bjuda eleverna till biograferna för att bidra till en djupare förståelse för vår historia och en möjlighet att bidra till en human framtid som präglas av öppenhet och respekt för människors olikheter, säger Björn Elfstrand, VD på Sparbankernas Riksförbund.
Om Glada Hudik-teatern:
Glada Hudik-teatern har sedan 1996 arbetat med att bryta normer, krossa fördomar, uppfylla drömmar och få människor att mötas Glada Hudik-teatern ligger bland annat bakom biofilmerna “Hur många lingon finns det i världen”, “Catwalk” och “Livet efter Catwalk”.
Om filmen “Det kunde varit vi” (biopremiär 11 oktober):
Efter succén med “Catwalk” är Emma Örtlund och Ida Johansson från Glada Hudik-teatern två av landets mest älskade filmpersonligheter. Nu följer vi med dem på en annan spännande resa, lika gripande som underhållande. “Det kunde varit vi” är en historia om upprättelse berättad av vännerna Emma och Ida, som båda föddes med funktionsnedsättningar, men också med mod och livsglädje. I en bedagad husbil ger de sig av på en resa tillsammans med sin vän Pär Johansson, för att ta reda på hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en annan tid. “Det kunde varit vi” påminner om vad som kan hända om vi glömmer vikten av att vara medmänniskor.
Om Sparbankerna
Sparbankernas Riksförbund är ett branschförbund för 57 Sparbanker och 25 Sparbanksstiftelser. Med cirka 180 kontor från Kiruna i norr till Ystad i söder står Sparbankerna för en stor del av den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna. Sparbankerna har 2 miljoner privat- och företagskunder och Sveriges nöjdaste bankkunder enligt Svenskt Kvalitetsindex. Sparbanksidén från 1820, som bygger på hållbarhet, samhällsengagemang och att ge tillbaka till det lokala samhället, är grunden för vår nutid och framtid.
Sparbankernas Riksförbund är ett branschförbund för 57 Sparbanker och 25 Sparbanksstiftelser. Med cirka 180 kontor från Kiruna i norr till Ystad i söder står Sparbankerna för en stor del av den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna.