Barns rättigheter lärs lekfullt och kreativt
Hem SkolNivåFörskola Alla barn har lika värde och samma rättigheter

Alla barn har lika värde och samma rättigheter

Publicerat av: Redaktionen

“Jag drömmer om att hela min familj kramar mig” säger Alice, 5 år.

Hon och de andra barnen på Emyhills förskola har under hösten fått lära sig om barnkonventionen och förbereder nu en utställning som visas på Östra stationstorget i Kävlinge den 20 november.

Koncentrationen är hög när Alice Ekholm Ström, Allis Haraldsson, Elvira Göransson och Anton Dema dekorerar den guldiga karmstol som just idag står i ett rum hos barngruppen Spindeln på Emyhills förskola i Kävlinge. Med hjälp av försteläraren Maria Åkerman har barnen ritat konturerna av sina händer och färglägger nu med glada färger.

-Kommer ni ihåg varför vi ritar våra händer, frågar Maria Åkerman barnen.

Anton, Allis, Alice och Elvira tittar koncentrerat på sina händer. Så plötsligt kommer Anton ihåg och utbrister “Linjerna!”.

Han har helt rätt. Händernas unika linjer har fått representera hur vi alla är unika, men med lika värde. Barngruppen Spindeln har, precis som alla förskolor i Kävlinge kommun, under hösten arbetat med barnkonventionen. På Spindeln har man valt att fokusera på artikel 2: Alla barn har lika värde och samma rättigheter.

-Vi har läst bok och sett på film om barnkonventionen, berättar förskollärare Sandra Hansson

-Sedan har vi djupdykt i artikel 2 och pratat med barnen om hur vi alla är olika. Att vi har olika förutsättningar men att vi alla är lika mycket värda och att alla ska få möjlighet att delta utifrån sina förutsättningar, förklarar Maria Åkerman.

Utställning på Östra stationstorget

Förskolornas arbete kommer att mynna ut i en utställning på Östra stationstorget, utanför det nya kommunhuset, på barnkonventionens “födelsedag” den 20 november mellan klockan 16 och 18. Därefter flyttar utställningen in på biblioteket.

-Alla fem förskolor har dekorerat en stol, som visar hur förskolorna arbetat med barnkonventionen med hjälp av estetiska lärprocesser. Stolarna kommer att stå i en ring och på varje stol hänger vi en ryggsäck. I den kan alla Kävlingebor lägga en lapp där de skriver vad de skulle vilja rusta våra barn med inför framtiden, ler Maria Åkerman.

Vid ett litet bord intill stolen hjälper Sandra Hansson barnen att skriva ner sina drömmar. Dessa kommer att hängas upp i träden på torget. Barnens drömmar är olika – precis som varje barn är unikt.

Barns rättigheter lärs lekfullt och kreativt

Alice och Elvira målar med stor noggrannhet sina handavtryck medan Allis berättar om sina drömmar för förskollärare Maria.

-Jag drömmer om att köra flygplan, säger Anton
-Jag drömmer om sommarskuggan, berättar Elvira.

Bredvid varje handavtryck på stolen skriver Maria Åkerman vad som är unikt för just det barnet. “Jag är bra på att rita” står det bredvid Elviras hand. Maria Åkerman vänder sig till Alice och frågar vad hon är bra på. Alice ser finurlig ut men behöver inte tänka länge innan hon glatt utbrister:

-Jag är bra på att äta godis!

Sagorunda och ljuslyktor i Furulund och Löddeköpinge

Alla förskolor i Kävlinge kommun har arbetat med barnkonventionen under hösten och kommer att uppmärksamma den 20 november på olika sätt. I Furulund anordnar förskolorna en högläsningspromenad som startar vid utegymmet vid slingan. Under promenaden, som startar klockan 17, får man stifta bekantskap med en glittrande men inte särskilt trevlig regnbågsfisk. Promenaden mynnar ut i en ljusmanifestation där barnen skapat ljuslyktor i olika färger.

– Tillsammans bildar lyktorna en stor regnbåge och ska illustrera att alla är lika värda och att varje ljus vi tänder denna kväll är ett ljus för världens barn, berättar Pernilla Tegnér, biträdande rektor på Lackalänga och Ljunggårdens förskola.

I Löddeköpinge uppmärksammar bland annat Tolvåkers förskola barnkonventionen genom ljusmanifestationen Tusentals lyktor – för barnets rättigheter, för att ge barnet en röst och en plats i det offentliga rummet.

– Genom att alla barn skapar varsin ljuslykta som tänds tillsammans skapas en gemensam plats för magi och fantasi där barnens lyktor strålar i kapp med alla stjärnor. Det blir tusentals lyktor under samma himmel, berättar biträdande rektor Eva Haggren.

Lyktorna är tända mellan kl.15.30-17.00 på Tolvåkers förskolas gård.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>