Så kan vi lära bilen att tänka som en människa
Hem FORSKNING Så kan vi lära bilen att tänka som en människa

Så kan vi lära bilen att tänka som en människa

Publicerat av: Redaktionen

Kan vi göra de självkörande bilarna ännu smartare?

Kan vi få dem att agera lämpligt även på osannolika händelser?

Sara Mahmoud, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde har undersökt hur kognitivt inspirerad design kan användas för att skapa smartare AI-system i bilar.

En självkörande bil måste kunna alla trafikregler. Den behöver förstå vad den ser och fatta snabba beslut. Det i sig är en mycket komplex process. Och ibland händer dessutom oväntade saker i trafiken. Oväntade händelser är dock något som vi människor är bra på att hantera. Vi kan använda vår intuition och tidigare erfarenheter, vi har emotionell intelligens och kan tänka utanför boxen. Här har AI-systemen något att lära! Är det möjligt att lära en AI att tänka mer som en människa? Det har Sara Mahmoud tittat närmare på i sin forskning.

Hon har undersökt hur artificiella system kan skapas så att de får kognitiva förmågor och kan utföra intelligenta uppgifter. Det sker genom att inspireras av mänsklig intelligens. Användandet av kognitiva teorier inom tillämpade system kallas för kognitivt inspirerad design.

– Min studie undersöker hur vi kan omvandla kognitiva teorier så att de går att använda när olika smarta system ska utformas, hur teorierna kan komma till användning i den verkliga världen. Jag har valt självkörande bilar som huvudsakligt tillämpningsområde, säger Sara Mahmoud.

Hon gör kognitiv inspiration konkret

Hennes forskningsresultat belyser möjligheter och utmaningar med kognitivt inspirerad design liksom begränsningar för de nuvarande AI-metoderna som används i självkörande bilar.

Med forskningen har hon skapat ett ramverk som bryter ner det något abstrakta begreppet kognitiv inspiration. Det kan ses som en vägledning för att utforska och tillämpa idéer om mänskligt tänkande och kognition i skapandet av olika produkter och system.

– Istället för att hantera kognitiv inspiration som en stor svart låda, kan forskaren eller utvecklaren som använder sig av mitt ramverk, förstå hur de ska använda kunskapen när de designar sitt system eller sin produkt.

Ramverket för kognitivt inspirerad design fastställer alltså riktlinjer för användande av kognitiv inspiration för systemdesign. Till skillnad från de synsätt som antingen betraktar kognitiva teorier som den definitiva lösningen för superintelligens eller som anser att AI bör vara isolerad från kognitionsområdet, antar Saras forskning en pragmatisk syn på att kognitionsvetenskap kan ge ny inspiration för systemdesign, samtidigt som den tar med utmaningarna och svårigheterna i processen.

Vad händer härnäst för dig?
Så kan vi lära bilen att tänka som en människa

Sara Mahmoud har undersökt hur kognitivt inspirerad design kan användas för att skapa smartare AI-system i självkörande bilar.

– Eftersom min forskning handlar om inspiration till systemdesign skulle jag vilja få fler erfarenheter inom teknikområdet och jag har påbörjat ett jobb inom fordonsindustrin. Jag skulle vilja tillämpa det jag har lärt mig inom kognitiva system och tekniska tillvägagångssätt inom det området. Jag har alltid haft en ambition att kombinera forskning och industri och det siktar jag på att fortsätta med.

Sara Mahmoud försvarar sin avhandling ”Cognitively inspired design: Re-think the wheel for self-driving cars” måndag 18 december på Högskolan i Skövde.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>