Äntligen! 1000 systematiska lektionsobservationer under 3 år i Örkelljunga kommun
Hem UTBILDNING Äntligen! 1000 systematiska lektionsobservationer under 3 år i Örkelljunga kommun

Äntligen! 1000 systematiska lektionsobservationer under 3 år i Örkelljunga kommun

Publicerat av: Redaktionen

Den sista veckan i maj var det projektstart för arbete med USiP på alla skolorna i Örkelljunga kommun.

Våra partners Skolkompaniet/Fibbla Kompetens och vi har tillsammans fått i uppdrag att genomföra lektionsobservationer och handleda skolchef, rektorer och nyckelpersoner till att utveckla och säkerställa skicklig undervisning i varje klassrum fram till 2027.

Äntligen! 1000 systematiska lektionsobservationer under 3 år i Örkelljunga kommun

Basen för arbetet är Undervisningsskicklighet i praktiken (USiP). Med andra ord fokus på 10 dimensioner av undervisningen som 120 forskare kommit fram till att lärare GÖR när elever LÄR – läs: studiero, motivation och lärande.

Samtidigt planerar Bitr. Prof. Marcus Samuelsson och Prof. Joakim Samuelsson vid Linköpings Universitet att göra en effektmätning genom att följa arbetet och fyra variabler innan, under och efter:

  • undervisningens kvalitet
  • elevernas kunskapsutveckling
  • elevernas uppfattning om trygghet och studiero
  • lärarnas upplevda arbetsglädje och arbetsbelastning
”Äntligen…!”

På alla skolorna har Skolkompaniet/Fibbla Kompetens nu genomfört informationsmöten om Varför, Vad och Hur. En lärare kommenterade efter det ”Äntligen ska någon komma in i mitt klassrum och titta på min undervisning systematiskt!” Vi vet inte om alla lärarna i Örkelljunga känner så men vi vi vet utifrån tidigare uppdrag att vår metod – se bilden nedan – innebär att lärare går från bedömningsoro till utvecklingsglädje.

Tycker du att detta är lika intressant som vi så är du välkommen att höra av dig. Planen är att ytterligare två skolkommuner/skolorganisationer/skolområden med cirka 100 lärare ska starta senare i det här forskningsprojektet.
Ring i så fall projektledaren och initiativtagaren: Mats Rosenkvist på 0709-574780

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>