Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”
Hem UTBILDNING Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Publicerat av: Redaktionen

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg.

I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är.

I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av den ärofyllda titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2024” ska utses.

Den 23-26 januari hölls uttagningstävlingar till ”SM för unga plåtslagare” i 20 gymnasieskolor runtom i landet, där 101 plåtslagarelever deltog. Varje skola skickade sedan in det bästa tävlingsbidraget till en central jury för bedömning. Nu avslöjas det vilka de sex finalisterna är. Dessa går vidare till SM-finalen i Karlstad den 23-25 april, där utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2024” ska hämtas hem.

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalisterna i SM för unga plåtslagare 2024: Alexander Johansson (Visby), Anton Gottberg (Göteborg), Lovisa Andersson (Uppsala), Fredrik Vikström (Luleå), Anton Sjöqvist (Värnamo) och Elias Thomsson Karlskrona)

Finalisterna i SM för unga plåtslagare 2024 är:
Anton Gottberg, 18 år, Bräckegymnasiet i Göteborg, 073-357 80 77
Elias Thomsson, 18 år, Törnströmska gymnasiet i Karlskrona, 070-899 66 68
Fredrik Vikström
, 18 år, Luleå gymnasieskola i Luleå, 072-564 48 27
Lovisa Andersson
, 18 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala, 072-454 03 69
Alexander Johansson
, 18 år, Wisbygymnasiet i Visby, 076-872 67 09
Anton Sjöqvist, 19 år, Finnvedens gymnasium i Värnamo, 070-384 62 00

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på platslagare.nu.

– Tävlingsuppgiften i SM-finalen blir ett tillägg till den uppgift som finalisterna bemästrade i uttagningstävlingarna. Nu ska de även hantera tak och fasadarbete på en tävlingsmodul med vanligt förekommande moment inom byggnadsplåtslageri. Det kommer att bli en riktigt nervkittlande SM-final, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.

Årets tävlingsuppgift – montering av plåt på max tio timmar
Tävlingsuppgiften ändras varje år och avslöjas i sin helhet först på tävlingsdagen. Som förhandsinformation har finalisterna fått veta att de ska montera plåt på en tak- och fasadmodul. Tävlingen återskapar en typisk arbetsdag på en byggarbetsplats, där de unga plåtslagarna använder förtillverkat material och i huvudsak handverktyg för att lösa uppgiften. I vilken ordning de olika arbetsmomenten genomförs bestäms av de tävlande själva utifrån yrkesmässiga och logiska aspekter. De har sammanlagt 10 timmar fördelat på tre dagar för att genomföra uppgiften. Att tävlingen sker framför tusentals besökare på Yrkes-SM sätter extra press på de unga plåtslagarna.

SM-finalen går av stapeln i Karlstad
Vem som slutligen tar hem guldet och blir Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 kommer att avgöras under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april 2024. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset för, och rekryteringen till, yrkesutbildningar överlag.

Endast en av de sex finalisterna – som just nu klassas som de skickligaste unga plåtslagarna i Sverige – kan slutligen koras till ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2024”. Vinnaren tillkännages den 25 april på platslagare.nu och Mynewsdesk.

SM lyfter unga talanger inom plåtslageri
SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset för, och rekryteringen till, yrkesutbildningar inom plåtslageri specifikt. Årets jury består av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen, vilka bedömer tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet. Huvudsponsorer av ”SM för unga plåtslagare 2024” är Bevego och Plannja.

Pressbesök
Media är välkomna att se finalisterna tävla på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april 2024. Kontakta Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån, före besöket. SM-finalen pågår den 23 – 25 april. Vinnaren tillkännages i samband med prisutdelningen torsdagen den 25 april, efter klockan 16.30.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>