Projektet ”NaturligtVis på Näsby” tar elever ut i naturen.
Näsbys skolor får upptäcka Vattenrikets natur genom spännande äventyr och lärorika besök på naturum och biosfärområdets besöksplatser.
Naturum Vattenriket samarbetar varje år med runt 80 skolklasser. Projektet NaturligtVis på Näsby ger ännu fler elever möjlighet att komma ut i biosfärområdet. Från och med våren 2025 får åtta elevgrupper från årskurs två och fem på Fröknegårdskolan och Lingenässkolan uppleva tranorna vid Pulken och livet i vattnet.
-Med ”NaturligtVis på Näsby” får eleverna upptäcka Vattenrikets fantastiska natur och känna att de är en del av den i ett projekt som både inspirerar och skapar nya generationer naturälskare, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare naturum Vattenriket.
Projektidén kommer från Vattenrikets vänförening och genomförs med stöd av Sparbanken Skåne. Initiativet är en del av den kommunala satsningen Stadsutveckling Näsby och drivs med stort engagemang från naturpedagoger och naturvägledare vid naturum Vattenriket.
-Vi initierar projektet för att vi vill att fler barn och unga ska komma ut i Vattenriket. Tidiga naturupplevelser skapar minnen för livet, ökar naturvanan och förståelsen för naturens värden, säger Roger Zetterqvist, ordförande i Vattenrikets vänner.
Flera studier visar att barns relationer till naturen inte styrs av närheten till natur utan av socioekonomiska faktorer.
-Undersökningar visar att vi tillbringar allt mindre tid i skog och mark. Med satsningen hoppas vi kunna öka barnens intresse för naturen och ser samtidigt positiva effekter för både hälsa och inlärning. Det handlar om social hållbarhet, men är också en investering i kunskap, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.
Många barn och unga som har besökt Stadsutveckling Näsbys dialoglokal i Gamlegårdens centrum har önskat fler utflykter med skolan och naturlek.
-Det känns roligt att dra igång den här naturpedagogiska satsningen tillsammans och förverkliga deras önskemål, säger Annika Olsson, projektledare Stadsutveckling Näsby.