Nytt kandidatprogram i filosofi och artificiell intelligens
Hem TEKNIK Nytt kandidatprogram i filosofi och artificiell intelligens

Nytt kandidatprogram i filosofi och artificiell intelligens

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt kandidatprogram i filosofi och artificiell intelligens erbjuds vid Umeå universitet.

Programmet kommer att ges från och med höstterminen 2024 och går att söka under ansökningsperioden 15 mars till och med 15 april.

En av de som jobbat fram innehållet i programmet är Dimitri Coelho Mollo som är filosof och biträdande lektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier. Han säger att upprinnelsen till att programmet nu sjösätts är att artificiell Intelligens är ett stort och mycket relevant ämne och troligtvis kommer AI-tillämpningar att vara en viktig del av vår framtid och fortsätter:

Nytt kandidatprogram i filosofi och artificiell intelligens

Foto: Ulrika Bergfors

– Naturligtvis menar vi inte scenarier som i filmen Terminator. AI-tillämpningar är generellt sett mindre uppenbara och sensationella än i science fiction, men icke desto mindre kraftfulla. Idag finns de redan överallt, i våra smartphones, smarta hem, bilar och så vidare.

– För att hantera en sådan framtid tror vi att människor som förstår tekniken, dess vetenskapliga och konceptuella grunder, såväl som de etiska och sociala konsekvenserna som de leder till, kommer att vara väldigt viktiga.

– Det viktigaste är nyfikenhet, men också viljan att fördjupa sig i svåra, komplicerade frågor och problem, att lära sig många olika saker och se hur de hänger ihop, att tänka kritiskt kring dem, och att inte ta dem för givna. Det finns mycket att utforska, upptäcka och göra inom detta område.

Läs mer

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>