Ohälsosamma matvanor ökar bland unga - var tredje saknar kunskap om näringsrik matlagning
Hem HÄLSAOhälsosamma matvanor ökar bland unga – var tredje saknar kunskap om näringsrik matlagning

Ohälsosamma matvanor ökar bland unga – var tredje saknar kunskap om näringsrik matlagning

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler barn och unga får hälsobesvär som kan kopplas till ohälsosamma matvanor.

En ny undersökning från HelloFresh visar att nära var tredje ung svensk, som tar steget ut i vuxenlivet, saknar kunskap om hur man bygger en näringsrik måltid.

Barn behöver involveras tidigare i matlagningen hemma, menar Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder. Enligt en ny rapport* från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten kan detta kopplas till en ohälsosam livsmedelskonsumtion. Samtidigt visar en ny undersökning från HelloFresh att tre av tio (30%) mellan 16 och 29 år anser sig sakna grundläggande kunskaper om hur de lagar en näringsrik måltid. Vidare saknar en femtedel (21%) kunskap om hur de kan äta mer varierat.

– I denna ålder sker ofta en stor omställning där unga börjar laga och planera sina egna måltider. Står de inte på en bra grund då, kan det leda till ohälsosamma matvanor. Det är därför viktigt att redan tidigt i barnens liv involvera dem i matlagningen och ge dem kunskap om kost och näring, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Ohälsosamma matvanor ökar bland unga - var tredje saknar kunskap om näringsrik matlagning

Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Vidare visar undersökningen att var tredje (35%) äter hämtmat varje vecka. För många beror det på bristande inspiration (39%), eller att det är tråkigt att laga mat (20%).

– För den som inte känner sig hemma i köket är det svårt att hitta inspiration och glädje i matlagningen. Särskilt när det finns otroligt många snabba, enkla och lockande vägar till onyttig mat, som vi ständigt möts av i reklam och sociala medier. Vi måste bli bättre på att lära våra unga laga mat så att det är ett enkelt alternativ till den onyttiga hämtmaten, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Föräldrar och skolan har huvudansvaret enligt svenskarna

Sex av tio (62%) av de yngsta i undersökningen tycker att föräldrarna bär huvudansvaret för att lära barn och unga om matlagning och näringslära. Medan var femte (22%) tycker att skolan är ansvariga. Det är fler i den yngre generationen än svenskar nationellt som tycker att skolan har huvudansvaret (16%).

HelloFreshs undersökning visar dock att all kunskap inte sätter sig. Mer än hälften (53%) menar att deras matvanor inte påverkats av hemkunskapen och var tredje (33%) önskar att de fått mer undervisning i matlagning under sin skoltid. Hem- och konsumentkunskap är skolans minsta ämne, och omfattar tre huvudområden: mat, måltider och hälsa, konsumtion och ekonomi samt miljö och livsstil. Totalt ska eleverna få undervisning i dessa ämnen under 118 timmar under hela grundskolan.

Karin Wenners fem tips på hur du involverar barnen i köket

För att motivera fler föräldrar att involvera sina barn och unga i köket, delar Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh med sig av sina bästa tips.

1. Börja enkelt och bygg självförtroende: För svåra uppgifter kan minska barnens matlagningslust. Börja enkelt, anpassa efter ålder och låt dem växa med uppgifterna. Det bygger både självförtroende och matglädje.

2. Ge dem rum och ansvar: Låt bli att övervaka noggrant, det kan få barnen att känna sig mer som hjälpredor än delaktiga. Visa dem hur man gör och sysselsätt dig sedan med något annat i närheten, så att du kan hjälpa till om det behövs. Det mesta går att lösa om något skulle gå fel.

3. Lär dem om maten – men inte för mycket: Matlagning är ett bra tillfälle att prata med barn om hälsosam mat. Berätta om olika grönsaker och hur en varierad kost hjälper oss att må bra, men håll det lättsamt och inte som en lektion. Det ska vara roligt, inte kännas som undervisning.

4. Gör det roligt: Låt matlagningen vara en rolig stund som barnen ser fram emot. Låt dem välja recept eller komma med egna idéer. Genom att använda HelloFresh, kan du redan i förväg låta barnen vara med och välja bland veckans måltider. Recepten är alltid enkla att följa med bilder och text, som gör det roligt och enkelt att involvera ditt barn.

5. Var positiv och ge komplimanger: Fokusera på att ge positiv feedback för att stärka barnens självförtroende och lust att fortsätta utforska matlagning. Negativa kommentarer kan leda till att matintresset snabbt försvinner. Det gör inget om något går fel!

Nytt initiativ ska inspirera unga i köket

För att inspirera och utbilda unga inom matlagning, hälsa och matsvinn har HelloFresh skapat initiativet Mat-timmen. Genom matlagningstillfällen på grundskolor ska matglädjen väckas hos fler barn. Inledningsvis har de genomförts på en skola i Stockholm och en i Bjuv – hemkommunen till HelloFresh distributionscenter i Sverige.

Vill du också väcka matglädjen hos ditt barn? Samla familjen och låt alla vara med och bestämma vad ni ska äta i veckan. Genom HelloFresh får du alltid med dig tydliga receptkort för att göra vardagen enklare, men också för att det ska vara enkelt att inkludera hela familjen. Välj bland 43 recept på menyn varje vecka, som tar från 15 minuter att laga.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>