Vattenlek för barn med NPF-diagnos, teater för unga på landsbygden och kursverksamhet inom teknik är insatser som Region Halland valt att stötta genom satsningen för en meningsfull och aktiv fritid.
Bland de utvalda ansökningarna finns också planerade insatser inom bollsport och gymnastik.
Aktiviteterna som får stöd har en stor bredd och är spridda över hela länet.
Region Halland har tagit emot 97 ansökningar i utlysningen av ekonomiskt stöd för insatser som ska främja en aktiv och meningsfull fritid för barn och unga. Intentionen med utlysningen är att bredda utbudet av fritidsaktiviteter och ge fler förutsättningar att delta. En total ansökningssumma på cirka 36 miljoner kronor, visar på ett starkt engagemang och att många halländska aktörer har en stor vilja att värna och utveckla sin verksamhet.
Social hållbarhetsberedningen har beslutat om att nio ansökningar får stöd. Dessa ansökningar har inte bara uppfyllt alla grundläggande krav och bedömningskriterier, utan de visar på en långsiktig planering och bedöms kunna ge positiva effekter.
– Det är fantastiskt att se det starka och aktiva föreningslivet i Halland och de många samarbeten mellan olika aktörer för att nå fler barn och unga. De beviljade insatserna har potential för utveckling och långsiktighet, säger Ulrika Jörgensen (M), ordförande för Social hållbarhetsberedning i Region Halland. Hon tillägger också att den ursprungliga budgeten på tre miljoner kronor har utökats med 420 000 kronor för att bättre matcha det regionala behovet hos målgruppen för utlysningen – barn och unga.
Nästa steg
De insatser som beviljats stöd kommer att dra igång redan under december månad. När insatserna slutredovisas i slutet på 2026 är regionens förhoppning att insatserna ska vara en integrerad del av den ordinarie verksamheten och att stödet ska ha kommit till nytta för de barn och unga som har störst behov. Önskvärt är också att de genomförda insatserna ska kunna inspirera och spridas i hela Halland.
– Den här utlysningen är bara en del av allt det som görs för att främja ungas fritid i Halland. Vi ser det här som startskottet för en ännu starkare samverkan med aktörer i Halland kring en fråga som är aktuell och prioriterad av regionen säger Ulrika Jörgensen (M), ordförande för Social hållbarhetsberedning i Region Halland.
Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den ‘Bästa livsplatsen’. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.