Utställningsprogrammet på Waldemarsudde år 2025 är både rikt och omväxlande och presenterar fascinerande historiskt och samtida måleri samt teckningar och konceptuell konst.
Maria Hall – Jag följer era spår
16 januari – 16 mars 2025, visas i Bernadotterummet
I denna koncentrerade presentation visar konstnären Maria Hall en serie nya och äldre målningar och teckningar inspirerade av Carl Fredrik Hills och Lars Hertervigs särpräglade konstnärskap. Presentationen visas i dialog med museets pågående utställning Hertervig-Hill. Dröm och verklighet.
Från Mumin till Chop Chop – Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum, Linda Bondestam
15 februari – 17 augusti 2025, visas i Galleriet
I en lustfylld och storslagen utställning lyfter vi fram fyra av Nordens mest framstående barnboksillustratörer: Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum och Linda Bondestam. Presentationen ger en unik inblick i den kreativa processen och hur dessa konstnärer skapar ikoniska karaktärer och spännande sagovärldar genom sina skisser och färdiga verk. Möt Muminfamiljen, Ronja Rövardotter, Gittan och gråvargarna och AI-roboten Chop Chop och dyk ner i visuella tolkningar som tar dig bortom tid och rum. Här utforskas teman som gemenskap, lika värde och inkludering, vilket gör denna utställning lika inspirerande för barn som för vuxna.
Mot det moderna – Christian Skredsvig
5 april – 5 oktober 2025, visas i Slottsbyggnaden på översta plan
Till våren 2025 öppnar den första större presentationen av den norske konstnären Christian Skredsvigs verk i Sverige. Skredsvig (1854-1924) som är relativt okänd i Sverige, räknas i Norge till en av sin tids stora målare. Hans lyriska landskap med människor och djur bjuder in till en bildvärld fylld av känsla och stämning. Utställningen omfattar både små och storskaliga verk av Skredsvig tillsammans med målningar av några av hans konstnärskamrater från den norska guldåldern, såsom Edvard Munch, Kitty Kielland, Harriet Backer och Eilif Peterssen. Utställningen som visas på Henie Onstad Kunstsenter i Norge hösten 2024, kompletteras på Waldemarsudde med en spännande presentation av ett flertal verk med norska motiv utförda av prins Eugen samt av ett urval av målningar av hans norska konstnärsvänner.
Rackstadkolonin – Stämningsmåleri, konsthantverk och design
6 september 2025 – 15 februari 2026, visas i Galleriet
Välkommen till en fascinerande utställning som lyfter fram verk från Rackstadkolonin – en av Sveriges mest inflytelserika konstnärsgrupper vid sekelskiftet 1900. I den idylliska miljön vid sjön Racken i Värmland samlades konstnärer och hantverkare som bland andra Gustaf Fjæstad,Maja Fjæstad, Christian Eriksson, Fritz Lindström, Björn Ahlgrensson och Hilma Persson-Hjelm, vilka skapade allt från stämningsfulla landskap och porträtt till banbrytande konsthantverk och textilkonst. Utställningen ger dig en unik möjlighet att uppleva den kreativa gemenskapen i Rackstad och att upptäcka hur deras naturinspirerade motiv och hantverk influerade svensk konst.
Matts Leiderstam – Prins Eugens altarmålning och flytten av Kiruna kyrka
Öppnar i slutet av hösten, i Slottsbyggnaden på översta plan
I samarbete med Kin museum för samtidskonst i Kiruna arrangerar Waldemarsudde denna forskningsbaserade och konceptuella utställning av och med konstnären Matts Leiderstam (f. 1956). I stora ateljén fokuserar Leiderstam på tillblivelsen och betydelsen av prins Eugens fascinerande altarmålning från 1912 i Kiruna kyrka, men också på verkets förhållande till landskapet, arkitekturen, ljusförhållanden och det performativa. I utställningen ingår ett flertal förstudier av Eugen till altarmålningen som här sammanförs med ett antal för sammanhanget nyproducerade verk av Leiderstam.