Uppmärksamhetsveckan är ett årligen återkommande arrangemang där fokus riktas mot barn som växer upp i en familj där det förekommer våld eller där en förälder missbrukar eller lider av psykisk ohälsa.
Ofta förekommer flera av svårigheterna samtidigt.
För barnen kan det innebära oro, orimligt ansvarstagande, förändringar i vardagen och svåra upplevelser. Det leder också till en större risk för negativa konsekvenser som till exempel: svårigheter att klara skolgång, att utveckla eget missbruk, att utveckla egen psykisk ohälsa, att blir fortsatt utsatt för våld eller att själv bli våldsutövare.
Målet med veckan är att sprida kunskap och i förlängningen få fler barn och unga att känna att de inte är ensamma, att det inte är deras ansvar och att det finns stöd och hjälp att få.
– Under veckan lyfter vi svåra ämnen och pratar om barn som far illa på grund av till exempel missbruk, våld i hemmet, sexuella övergrepp och hedersrelaterat våld och förtryck. Genom att höja kunskapen bland yrkesverksamma som möter barnen och familjer ökar vi möjligheten till att fler barn uppmärksammas och får det stöd dom har rätt till, säger Rusmira Pérez Dervisic, strateg inom mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen i Dalarnas län.
Arrangemang under vecka 7
Tisdag, onsdag och torsdag under vecka 7 hålls föreläsningar på temat. Föreläsningar arrangeras av Länsstyrelsen Dalarna i samarbete med Folkuniversitetet. Uppmärksamhetsveckan som helhet arrangeras av Länsstyrelsen Dalarna tillsammans med Falu kommun, Rädda barnen, Svenska kyrkan och Folkuniversitet.
Läs mer om uppmärksamhetsveckan på vår webbplats: