Workshop som gör teknik roligt
Hem TEKNIK Workshop som gör teknik roligt

Workshop som gör teknik roligt

Publicerat av: Redaktionen

Skapa och skriv ut en egen 3D-modell eller programmera en micro:bit så den blir en stegräknare.

Det är ett par av sakerna du kan prova på teknikworkshopen Makerspace.

Under hösten turnerar Makerspace runt i Bergsjön för att låta ungdomar utforska, skapa och lära sig mer om teknik.

I ett klassrum i Bergsjöskolan tar Kenny Dos Santos emot instruktioner från ett gäng ungdomar.

– Gå ett steg framåt och två små steg åt höger, säger Yunes Jamal.

Kenny börjar röra sig med stela, robotliknande rörelser. Men han kommer inte långt innan han krockar med en bänk och får alla att skratta. Instruktionen, eller algoritmen, gav inte det önskade resultatet.

I den eftermiddagstomma skolan pågår workshopen Makerspace, en kreativ verkstad dit alla är välkomna för att experimentera, skapa och lära sig mer om teknik.

Workshop som gör teknik roligtKenny, som är en av workshopens två operativa ledare, har precis illustrerat vad som sker när vi programmerar en dator eller robot.

– Vi försöker visa hur roligt det är med teknik med hjälp av konkreta exempel och genom att låta deltagarna själva testa och vara kreativa med tekniken, säger Kenny.

Idéen till Makerspace kommer från honom och den andra operativa ledaren Fadumo Rage.

– I skolan är teknik ofta väldigt teoretiskt och då är det lätt att tappa intresset. Vi tycker teknik är kul och vill visa att det kan vara mycket mer än det vi lär oss i skolan, säger Fadumo.

Kenny och Fadumo presenterade sin idé och upplägget för Makerspace för den ideella föreningen Navet och med deras hjälp, samt stöd från projektet Ungas egenmakt (se faktaruta) och ABF kunde de dra i gång workshopen tidigare i höst.

Efter en liten genomgång av programmering är det dags för deltagarna att förvandla en micro:bit (som fungerar som en väldigt enkel dator) till en stegräknare. Yunes fattar snabbt hur han ska göra och hoppar sedan glatt ur stolen för att testa sin stegräknare. Han går ett varv i klassrummet, springer och till sist småhoppar för att konstatera att den faktiskt räknar, men lite fel. Det krävs några justeringar och han återvänder till datorn.

Workshopen består av fyra tillfällen då deltagarna får en grundläggande introduktion i programmering, elektronik och 3D-modelllering. De får pröva att programmera med micro:bit och skapa sina egna 3D-modeller.

Kenny och Fadumo har hjälp av tre unga ledare, Hanan Mosa, Hawo Hassan och Habibo Rage.

– Vi har själva fått gå workshopen, dels för att lära oss det vi ska lära ut, dels för att Kenny och Fadumo ville testa upplägget innan det var dags att köra på riktigt, säger Habibo.

Hon och de andra unga ledarna har gått Bergsjökyrkans utbildning för Unga ledare och har erfarenhet av att arbeta med barn.

Även Fadumo fick sitt första jobb tack vare Unga ledar-utbildningen. Sedan dess har hon bland annat jobbat med barnverksamheter, Konstepidemin och Tellusfestivalen. Trots att både hon och Kenny fortfarande går på gymnasiet har de hunnit bli erfarna projektledare.

– Det är fantastiskt roligt att planera och se hur ens egen idé kommer till liv, säger Fadumo.

I andra ändan av rummet sitter Vanessa Orsman och Nada Mnjovic. De har sett 3D-modellering på nätet och kom hit för att testa.

– Egentligen tycker jag inte så mycket om teknik men det har varit en rolig workshop. Jag tycker det är lättare att förstå när man får testa själv, säger Vanessa som ser fram emot nästa gång.

– Då ska vi får skriva ut våra egna 3d-modeller!

FAKTA/Makerspace

Det kostar inget att delta i Makerspace och du behöver inte anmäla dig innan. Varje workshop består av fyra tillfällen och pågår under två veckor, på måndagar och onsdagar. Under höstlovet ges Makerspace i Kulturhuset.

Fakta/Ungas egenmakt  

Satsningen Ungas Egenmakt ägs av föreningen Navet och finansieras med medel från Boverket. Projektets mål är att stärka ungdomars egenmakt och framtidstro i Bergsjön genom att stimulera till ungdomsverksamheter som genomförs av unga.

 

Bergsjön 2031 är ett samarbete mellan elva fastighetsägare med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Vi som samarbetar är: ByggGöta, Nordin Fastigheter, Balder, Egnahemsbolaget, Familjebostäder, Göteborgslokaler, Willhem, Victoriahem, SHH Bostad och Higab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>