Primuspriset 2023 till nyskapande forskningsprojektet A-HIL
Hem FORSKNING Primuspriset 2023 till nyskapande forskningsprojektet A-HIL

Primuspriset 2023 till nyskapande forskningsprojektet A-HIL

Publicerat av: Redaktionen

Vinnare av årets Primuspris är forskningsprojektet Artificial and Human Intelligence through Learning (A-HIL) som belyser behovet av interaktion mellan människa och teknik i industrins teknikomställning.

Ett tvärvetenskapligt forskarteam har tillsammans med Siemens Energy och GKN Aerospace utvecklat värdefull kunskap för att möta framtida industriella utmaningar.

Forskningsmiljön Primus vid Högskolan Väst delar årligen ut Primuspriset till företag, forskare eller forskningsprojekt som utmärkt sig. I år valde juryn ett forskningsprojekt där man på ett nytänkande sätt satt människan i fokus för att belysa och förstå interaktionen mellan människa och teknik i alltmer smarta fabriker.

– Projektet möter en av Primus ambitioner: att utveckla kunskap som spänner över både lärande och teknikutveckling. Därför är det extra kul med den positiva responsen från företagen och de goda resultaten, kommenterar Lennart Malmsköld, programchef Primus.

Projektet genomfördes mellan 2020 och 2022 av sju forskare, representanter från Siemens Energy och GKN Aerospace samt flera studenter vid Högskolan Väst.

– Vi är glada och stolta att vårt forskningsprojekt inom området industriellt arbetsintegrerat lärande uppmärksammas. Projektet har präglats av ett kontinuerligt kunskapsutbyte och gemensamma reflektioner mellan alla projektpartner kring mänskliga perspektiv i industrins digitalisering, säger projektledaren Anna Karin Olsson, docent i företagsekonomi vid Högskolan Väst.

Primuspriset delades ut under Primusdagen den 27 september. Årets pris är producerat i rostfritt stål med additiv tillverkning med ljusbåge och tråd. Forskningsingenjören Niclas Berglund har designat och tillverkat priset.

Juryns motivering

Projektet har i övergången från industri 4.0 till industri 5.0, på ett nytänkande sätt, satt människan i fokus för att belysa och förstå interaktionen mellan människa och teknik i alltmer smarta fabriker.

Primuspriset 2023 till nyskapande forskningsprojektet A-HIL

Stolta mottagare av Primuspriset 2023: teamet bakom forskningsprojektet Artificial and Human Intelligence through Learning (A-HIL).

En tvärvetenskaplig och människocentrerad ansats har tillämpats för att utforska industrins digitalisering i nära samverkan med projektpartner. Projektet har präglats av ett kontinuerligt kunskapsutbyte och gemensamma reflektioner mellan alla projektpartner.

Forskningsbidraget betonar vikten av en djupare förståelse för, och förmåga att lyfta fram, mänskliga perspektiv på alla nivåer i de organisationsförändringar som krävs för fortsatt industriell digitalisering.”

Mottagare av Primuspriset (se bilden ovan, från vänster:)

Monika Hattinger, lektor i informatik med inriktning Arbetsintegrerat lärande, Högskolan Väst

Henrik Runnemalm, forskningschef, GKN Aerospace

Andreas de Blanche, lektor i datavetenskap, Högskolan Väst

Peter Almqvist, tf. site-chef, Siemens Energy AB

Ulrika Lundh Snis, professor i informatik med inriktning på Arbetsintegrerat lärande, Högskolan Väst

Kristina Eriksson, docent i produktionssystem, Högskolan Väst

Fredrik Avrin, produktionschef, Siemens Energy

Linnéa Carlsson, doktorand i informatik med inriktning på Arbetsintegrerat lärande, Högskolan Väst

Anna Karin Olsson, docent i företagsekonomi, Högskolan Väst

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>