Idag är det stor brist på lärare i Sverige.
För att motverka trenden behövs det flera olika vägar in i läraryrket.
Stiftelsen Teach for Sweden (TFS) gör det möjligt för akademiker att byta bana sedan 2013. I år firar organisationen tio år och presenterar en impactrapport som tydligt visar att de lyckas attraherar personer till ett yrke som annars ofta beskrivs som oattraktiv.
Under ett decennium har Teach for Sweden rekryterat akademiker till ett ledarskapsprogram som gör det möjligt att byta till läraryrket. Idag har nästan 400 personer gått, eller går, programmet.
Tillsammans har de undervisat 40 300 elever på mer än 230 skolor runt om i Sverige.
– 2023 är ett speciellt år. Vi kan nu fira att 40 000 ungdomar runt om i landet har undervisats av en lärare som
kommer från Teach for Sweden. Och vi firar tio år som stiftelse – en tio år lång resa där jag har fått förmånen att träffa
modiga ledare som lämnar fina karriärer bakom sig för att utbilda sig till ett helt nytt yrke och kliva in i ett klassrum någonstans i Sverige. Det finns lika många historier om varför de väljer att bli lärare som det finns TFS-deltagare. Men en sak har de gemensamt – de vill göra skillnad för ett barn, säger verksamhetschefen Ida Karlberg Gidlund.
Idag har flera lärosäten svårigheter att attrahera sökandetill sina lärarutbildningar, men TFS:s ledarskapsprogram är populärt. Under rekryteringssäsongen 2021/22 fick organisationen i snitt 13 ansökningar perplats. Det blir tydligt att TFS bidrar till en positiv förändring i skolans värld – framförallt när man kollar på ämnena där det finns ett särskilt stort behov av behöriga lärare. 95% av de som har gått TFS:s program är behöriga i teknik, matte eller NO. 2022 kom 15 % av allanyexaminerade NO-, matte-och tekniklärare, och 22 %av alla nyexaminerade tekniklärare, för årskurs 7–9 från Teach for Sweden.
– Nu blickar jag framåt mot våra kommande år. Jag gör det medförväntan och en förhoppning om att TFS ska kunna bidra till att fler 16-åringar kan gå ut nian med gymnasiebehörighet. Att morgondagens utvecklingschef ska få träffa den där läraren medhöga förväntningar som säger att jo, det går, kämpa bara lite till, säger Karlberg Gidlund.
Teach for Swedens impactrapport 2022 finns på teachforsweden.se/impact