Uppsatsskrivandet som ingår i några av de nationella delproven i svenska och svenska som andraspråk kan inte genomföras i Skolverkets provplattform som planerat under våren.
Det beror på att en viktig funktionalitet inte fungerar som den ska.
Eleverna skriver därför dessa delprov via skolornas egna plattformar eller på papper och med penna i stället.
Rättstavnings- och grammatikkontrollen kommer att vara avstängd i Skolverkets provplattform för alla prov under vårens provgenomförande. Det beror på att funktionen inte håller en garanterat hög kvalitet. Skolverket för nu dialog med leverantören om hur funktionen ska kvalitetssäkras på bästa sätt.
Det här innebär att uppsatsskrivandet som ingår i några av de nationella delproven i svenska och svenska som andraspråk inte kan genomföras i Skolverkets provplattform som planerat. Eleverna kommer därför att genomföra dessa delprov på samma sätt som de hittills gjort, det vill säga via skolornas egna plattformar eller på papper och med penna.
Det är elever i årskurs 6 i grundskolan, i årskurs 7 i specialskolan och på gymnasiet som berörs av detta. Alla andra delprov i svenska och de andra planerade digitala nationella proven i de andra ämnena kan genomföras i provplattformen enligt gällande tidplan.
– Det här är beklagligt, men det känns i det här läget som en bra kompromiss så att eleverna får rätt förutsättningar för att göra provet. För lärarna kan det också, givet förutsättningarna, underlätta arbetet med bedömning, säger Anna Westerholm chef för läroplansavdelningen på Skolverket.
Delprov som omfattas
De aktuella delproven är delprov C i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 6 i grundskolan och motsvarande skolformer och delprov A i svenska samt svenska som andraspråk kurs 3 i gymnasieskolan.
Om digitala nationella prov (DNP)
Digitala nationella prov ska bidra till att göra bedömningen mer rättvis och likvärdig för alla elever. Även om formatet är nytt är syftet med proven detsamma – att vara ett stöd för lärarnas betygssättning.
Digitaliseringen av de nationella proven ska leda till:
- mer rättssäkra prov eftersom proven blir svårare att sprida före provtillfället
- mer användarvänliga prov eftersom eleverna kan göra egna inställningar
- en mer rättvis och likvärdig bedömning eftersom elevernas svar är anonyma
- mindre administration för lärarna eftersom delar av proven automaträttas och det inte krävs någon manuell resultatrapportering.