Hur fångar vården upp barn som far illa när närstående kommer till vuxenpsykiatrins akutmottagningar?
Tillsammans med akutmottagningar inom somatiken arbetar nu psykiatrin i Region Skåne med att införa Child-check.
En metod som hjälper vårdpersonal att lättare upptäcka barn som kanske far illa och skicka en signal till berörd socialtjänst.
– När de somatiska akutmottagningarna på sjukhus inom Region Skåne tog beslutet att införa Child-check undersökte vi möjligheten att införa denna metod även på vår akutmottagning i Kristianstad, säger Therese Åkergren, som i sin roll som enhetschef inom vuxenpsykiatrin har ett stort fokus på barnperspektivet.
Nu pågår ett arbete att implementera Child-check på de övriga akutmottagningarna inom vuxenpsykiatrin runt om i Skåne.
Metoden underlättar för akutsjukvården att uppmärksamma barn som riskerar att fara illa. Den utgår från tre riskfaktorer för barn; våld i nära relationer, missbruk och svår psykisk ohälsa som vid till exempel suicidförsök eller akut psykos.
Det finns ett lagstadgat ansvar inom hälso- och sjukvården att se till barnens situation. Vid misstanke om att barn far illa ska detta anmälas till socialtjänsten. Child-check är en förenklad metod som passar bra i en akut situation.
– Inom vuxenpsykiatrin har vi rutin på att fråga om barnens situation. Men när tillståndet är akut ser vi att med Child-check får vi en förenklad blankett och anpassade administrativa rutiner. Utifrån patientens akuta tillstånd är det viktigt att vi systematiskt, snabbt och smidigt kan få en bild över om barn berörs och hur deras situation påverkas, säger Therese Åkergren.
Inom hälso- och sjukvård är det viktigt att stärka barnperspektivet i verksamheter som möter vuxna patienter. Utifrån riskfaktorer hos den vårdsökande vuxne görs orosanmälan till socialtjänsten.
– Att vi inom våra olika akutmottagningar inför Child-check underlättar vårt samarbete med bland annat kommunernas socialtjänst. Vi jobbar också för att möjliggöra möten och kunskapsträffar mellan olika aktörer som möter barn och vuxna i sin profession. Bra samverkan är viktig för den utsatta, säger Åsa Gustafsson, socionom, teamledare och samordnare för barnskyddsteamen i Skåne.
– Vi kan redan nu se att det skickas fler orosanmälningar från akutmottagning vuxenpsykiatri jämfört med innan vi använde oss av metoden Child-check. Det har varit relevanta anmälningar som lett till bra samtal med familjerna. I vissa fall har föräldrar som är separerade fått kännedom hur barnet har det hos den andre föräldern. Då slipper barnet bära på en hemlighet, säger Therese Åkergren.
Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne – bättre liv i Skåne.