Gängsnacket är ett utbildningsmaterial från polisen för att motverka att barn rekryteras av kriminella nätverk.
Under veckorna 43 till 48 kommer sjätteklassare i ett 30-tal klasser på Hisingen att träffa polis, socialtjänst och fältsekreterare och få ta del av materialet. Medier välkomnas att följa med.
Gängsnacket visar hur det kan gå till när ett barn dras in gängkriminalitet och vilka konsekvenser det kan få. Utbildningsmaterialet har tidigare främst vänt sig till vuxna; koordinatorer inom SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan) vid socialförvaltningen Hisingen har använt det i några år.
Gängsnack för Hisingens sexor
Nu är det dags att för skolelever att ta del av liknande information. Polisen har tagit fram även detta material. Under vecka 43–48 i årskurs testas materialet för ett 30-tal klasser i årskurs sex på skolor i Tuve, Backa, Lundby och Biskopsgården. Lektionerna hålls i samverkan mellan polis, socialtjänst och fältsekreterare.
Vad innehåller det nya utbildningsmaterialet?
Syftet med det nya utbildningsmaterialet är att skolelever ska få kunskap om hur det kan gå till när barn och unga dras in i kriminella gäng och vilka konsekvenser det kan få. Samtal kring hur eleverna kan värja sig, samt söka och få stöd och hjälp hos vuxenvärlden är en viktig del i arbetet med materialet.
En animerad film, där en ung person berättar om hur hans bästa vän drogs in i gängkriminalitet, används som utgångspunkt i samtalet om dessa svåra frågor. Filmen är inte baserad på en verklig händelse, men visar ett exempel på hur det kan gå till. I efterföljande samtal med eleverna breddas perspektivet med lärarens hjälp.
Medier hälsas välkomna
Medier är välkomna att vara med när Gängsnacket presenteras i skolan. Kontakta polis eller SSPF-koordinator nedan för mer information.