De vann Stora Läspriset
Hem EVENT Fem lärare vann Stora Läspriset

Fem lärare vann Stora Läspriset

Publicerat av: Redaktionen

Stora läspriset gick till fem lärare och en bibliotekarie i Örnsköldsvik, Åsele och Stockholms kommun, för läsfrämjande insatser bland barn och unga.

Sammanlagt 300 000 kronor delas ut av Lärarstiftelsen och Sällskapet för folkundervisningens befrämjande, SFUB.

Stämningen var glädjefylld på Bokmässan när Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarstiftelsen och Christina Palm, ordförande SFUB, delade ut Stora läspriset för första gången.

Stora läspriset i kategorin 13–25 år gick till lärarna Hanna Forsberg, Cecilia Lindberg och Anna Person och bibliotekarien Åsa Kullander vid Ekens skola i Stockholms stad. De har organiserat undervisningen i ämnesveckor för att ge mer tid till läsning liksom samtal och skrivande kring det lästa. Skönlitteratur läses också under en hel lektion i samtliga klasser varje måndagsmorgon.

De vann Stora Läspriset

fr. v. Katarina Henriksson, Josefin Öberg, Åsa Kullander, Hanna Forsberg, Cecilia Lindberg, Anna Persson, Eva-Lis Sirén (ordf Lärarstiftelsen), Christina Palm (ordf SFUB). Fotograf Magnus Sundberg.

– Genom skönlitteraturen kan eleverna få syn på sina egna tankar och känslor, och prata med varandra om livet. Vi är mycket glada och stolta över Stora läspriset och för oss betyder det Allt! Vi som jobbar i skolan är vana vid att arbeta i det tysta. Därför är vi extra glada att uppmärksammas för det inspirerande arbete som vi gör tillsammans med eleverna varje dag, säger Anna Person, lärare och en av pristagarna till Stora läspriset.

Stora läspriset i kategorin 0–12 år gick till Katarina Henriksson och Josefin Öberg vid Fredrika skola i Åsele kommun respektive Trehörningsjöskolan i Örnsköldsviks kommun.

För deras nu pågående kreativa läsfrämjande insatser både inom och utanför skolan, där nyfikenhet och konstnärlig upplevelse väcks i läsandet.

– Läsning måste få ta plats, i hemmet, i skolan och i det offentliga rummet. Genom att ge läsning betydelse väcks läslusten. Stora läspriset bekräftar inte bara den betydelsen men ger oss också möjlighet att väcka läslusten vidsträckt. Köpa in böcker, boka författarbesök, nå ut till ett större område geografiskt, säger Katarina Henriksson, lärare och en av pristagarna till Stora läspriset

STORA LÄSPRISET är ett nytt stipendium. Sammanlagt delas 300 000 kronor ut i till lärare som arbetar med läsfrämjande insatser för barn 0–12 år respektive unga och vuxna 13–25 år. Varje grupp får 150 000 kronor vardera, och ska bestå av minst två personer varav minst en är legitimerad lärare. Läs mer om priset på Lärarstiftelsens hemsida här!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>