Framgångsrik samverka för Piteås unga
Hem KOMMUNER Framgångsrik samverka för Piteås unga

Framgångsrik samverka för Piteås unga

Publicerat av: Redaktionen

Öppna sporthallar, disco, möten med förebilder och kvällsaktiviteter på helgerna. Även samarbete med fritidsgården Malmgatan 5.

Det är fjolårets resultat för det uppskattade projektet Samhällsvinsten – en fin satsning initierad av Piteå IF och där Piteå kommun varit en av flera finansiärer.

Övriga partners är PiteEnergi, Sparbanken Nord, Wibax och Smurfit Kappa. Projektet lever vidare och i slutet av april tar kommunstyrelsen beslut om fortsatt delfinansiering.

Under 2023 tog Piteå IF kontakt med kommunledningen med ett förslag på satsning som ska skapa bättre förutsättningar för unga att få en meningsfull och bra start i livet. Piteå IF stod beredda på ett samhällsengagemang utöver föreningens ordinarie verksamhet. PiteEnergi, Sparbanken Nord, Wibax och Smurfit Kappa gick tillsammans med Piteå kommun in i projektet och har bidragit såväl med engagemang och som finansiärer.

Syftet med projektet är att förenkla integration, möjliggöra vuxenstöd i skola och på fritiden samt skapa mötesplatser där unga kan möta varandra och bara ha kul tillsammans utan alkohol och droger.

– Genomslaget som vi fick under 2023 med Samhällsvinsten var fantastiskt. Inför kommande år satsar vi på att vidareutveckla konceptet och göra skillnad genom att stötta gymnasieskolan. Vi vet att skolan går igenom en tuff tid och att vi som förening kan ställa upp med fler vuxna i skolan och skapa goda förutsättningar för våra ungdomar känns fantastiskt, säger Jens Hedström, marknadsansvarig Piteå IF FF.

Nyligen fick den politiska ledningen en återrapport om projektets resultat för 2023. Aktiviteterna var uppskattade och välbesökta. Nattfotbollen lockade cirka 500 ungdomar vid de åtta tillfällena och pop-up fritidsgårdarna blev snabbt en välkommen mötesplats för unga med runt 1400 deltagare vid de åtta evenemangen.

– Vi ser positivt och välkomnar sådana fina initiativ från föreningslivet som ett komplement till kommunens utbud. Här är vi med och möjliggör bland annat genom att upplåta lokaler och anläggningar, säger Jenny Axelsson, avdelningschef på Kultur, park och fritid.

Projektet lever vidare

Trots att inget politiskt beslut är fattat kring Piteå kommuns fortsatta finansiering är projektet redan igång för 2024. Strömbackaskolans fik har återigen öppnats, där fokus ligger på det sociala och inte främst på fikaförsäljning.

Fotbollsspelare från Piteå IF tillsammans med nyanlända med behov av språkträning säljer fika och stöttar ungdomar. I fiket erbjuds också möjligheterna att spela spel, kasta dart och liknande. Varje tisdag serveras dessutom gratis frukost, i samarbete med projektets partners.

Framgångsrik samverka för Piteås unga– 40 procent av eleverna i årskurs 1 uppger att de äter frukost 0-1 gånger i veckan. De innebär att dessa elever får sämsta möjliga start på dagen för att lyckas i skolan. Vi vill vända på denna trend bland ungdomar, så de får en bra start på dagen och i slutändan goda möjligheter att lyckas med sin utbildning, säger Jens Hedström.

Fyra större aktiviteter ska genomföras under 2024, med ungdomarnas önskemål som grund.

Dessa kommer att genomföras i samarbete med Malmgatan 5.

– Vi uppskattar initiativ som bidrar till att Piteå blir en bättre plats – inte minst för kommunens unga. Projektets aktiviteter var populära och de uppnådde målen som satts upp. Vi ser därför positivt att ge fortsatt ekonomiskt stöd till Samhällsvinsten, säger Patric Lundström, kommunalråd.

Piteå kommun bidrog med 100 000 kronor under 2023, samma summa är aktuell i ansökan om finansiering för 2024. Politiskt beslut fattas i kommunstyrelsen 29 april.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>