Från “swifties” till frukost när elever prisas för sina vardagsberättelser
Hem UTBILDNING Från “swifties” till frukost när elever prisas för sina vardagsberättelser

Från “swifties” till frukost när elever prisas för sina vardagsberättelser

Publicerat av: Redaktionen

För fjärde gången delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”.

Årets vinnare är årskurs 5 från Norrskolan i Uddevalla och elever i årskurs 5 från Frödingskolan i Karlstad. ”Mitt liv” har så här långt genererat närmare 6500 inskickade bidrag som alla sparas för framtiden i museets samlingar.

Våren 2020 startade UR och Nordiska museet den fleråriga digitala insamlingen ”Mitt liv” där landets alla skolbarn kan berätta om sin tillvaro här och nu med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen presenteras i den digitala utställningen mittliv.nordiskamuseet.se

Från “swifties” till frukost när elever prisas för sina vardagsberättelserSedan starten deltar 663 klasser fördelade på 367 skolor från Kiruna i norr till svenska skolan i Marbella i söder. Tillsammans har de producerat och skickat in närmare 6500 berättelser om sitt vardagsliv till Nordiska museets samlingar. Till årets tävling har det kommit in totalt 1249 nya bidrag. Två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att dokumentera sin samtid för framtiden får nu utmärkelsen “Årets skaffare 2024”. Ordet “skaffare” refererar till Artur Hazelius benämning på sina medhjälpare i det stora insamlingsarbetet som låg till grund för Nordiska museets samlingar.

Priset delades ut vid en digital ceremoni av Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet och Kalle Sandhammar, vd på UR.

Juryns motiveringar till Årets Skaffare

Årskurs 5 från Norrskolan i Uddevalla tilldelas priset Årets Skaffare år 2024:
“Med fina detaljer beskriver eleverna i årskurs 5 i Norrskolan en dag i deras liv 2024. De berättar om hur de vaknar på morgonen, vad de äter till frukost, hur de tar sig till skolan och om hur lektionerna var upplagda denna onsdag den 14 februari, alla hjärtans dag.

Vi får också läsa om elevernas olika fritidsintressen från brottning, att spela i orkester till orientering. Vi får läsa om deras familjer och om att det kan vara så sorgligt när en lärare slutar att man måste gråta hela rasten.”

Årskurs 5 från Frödingskolan i Karlstad tilldelas priset Årets Skaffare år 2024:
“Med kärnfulla texter beskriver eleverna i årskurs 5 i Frödingskolan hur deras dag såg ut tisdagen den 24 oktober 2023.

Som läsare får vi ta del av deras rutiner i hemmen, vi får följa med under skoldagen och ta del av lekar och lektioner. Genom elevernas berättelser får vi också lära oss att de som gillar Taylor Swift kallas för swifties och att det kan vara härligt att göra läskiga saker eftersom det gör att det pirrar i hela kroppen.”

Alla lärare och skolor i Sverige är välkomna att engagera sig i insamlingen ”Mitt liv” och deltar därmed i tävlingen “Årets skaffare 2025”. All information om hur man kommer igång med sin klass finns här: mittliv.nordiskamuseet.se/sa-kommer-du-igang/.

Insamlingsprojektet ”Mitt liv” nominerades till Årets pedagogiska pris 2021.

Två berättelser från de vinnande klasserna

Elev från Norrskolan:
“Kl 16.00 började jag gå ner till kulturskolan. När jag var framme vid kulturskolan hade jag trummor. Vi övade på låtar till skolturnén//. Efter trummorna hade jag orkester. Innan orkestern swishade jag och köpte en kexchoklad.”

Elev från Frödingskolan:
“När jag blir vuxen ska jag bli lärare. Jag vill bli det för att lära barn så de klarar av livet, men jag vill också lära de att inte vara som de vuxna idag. Många bryr sig inte om miljön. Om de fortsätter så här kanske det snart planeten jorden blir obeboeligt. Jag ska ha ett fint hus ute på landet. Jag ska ha kaniner, hundar och katter. Jag vill också ha en sjö i närheten.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>