Högskolan Väst sluter avtal med ukrainskt universitet
Hem NYHETER Högskolan Väst sluter samarbetsavtal med ukrainskt universitet

Högskolan Väst sluter samarbetsavtal med ukrainskt universitet

Publicerat av: Redaktionen

Högskolan Väst har sedan många år tillbaka haft kontakter i Ukraina.

Nu har kontakterna formaliserats i ett nytt samarbetsavtal mellan högskolan och ukrainska Dnipro Technical University (DTU).

Högskolan Väst sluter avtal med ukrainskt universitet– Högskolan Väst har på olika sätt samarbetat med DTU under åren, men det har mest handlat om enskilda kontakter. Vi har tagit emot besök och haft seminarier ihop, inte minst direkt efter Rysslands invasion i februari 2022. Nu har båda parter formaliserat samarbetet i ett avtal. Vi gör det för att kunna samarbeta mer strategiskt och stötta utvecklingen både på DTU och i Ukraina som helhet, säger Gunnar Peterson, rektorsråd för internationalisering vid Högskolan Väst.

Avtalet inleds med att studenter från Dnipro Technical University från och med hösten 2024 erbjuds att komma på utbyten och läsa en termin vid Högskolan Väst. Samtidigt ges även möjlighet för lärar- och forskarkontakter. Initialt kommer samarbeten inom statskunskap och ekonomi att prioriteras.

Gunnar Peterson berättar att lärosätena också tittar på en gemensam ansökan till Ukraine Cooperation Programme som leds av Svenska Institutet.

– Högskolan Väst blir alltmer global. Samarbetet med DTU ligger därför väl i linje med vårt ökade fokus på internationalisering. Men avtalet visar också på det stärkta engagemang vi haft för Ukraina sedan Rysslands invasion. Vi vill göra det vi kan för att bidra till att utveckla forskning och högre utbildning i landet, även när de befinner sig i krig, avslutar Gunnar Peterson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>