Kan AI hjälpa oss att släppa loss det kreativa skrivandet?
Hem KOMMUNER Kan AI hjälpa oss att släppa loss det kreativa skrivandet?

Kan AI hjälpa oss att släppa loss det kreativa skrivandet?

Publicerat av: Redaktionen

Under lovet bjöd Haga bibliotek in till en kreativ workshop för både digitalt och analogt skapande.

Tillsammans arbetade deltagarna fram en berättelse med hjälp av AI (artificiell intelligens), som de satte ihop till en bok som de kunde bildsätta själva.

Det här var första gången Örebro bibliotek hade en workshop för barn mellan 8 och 12 år med föräldrar, där AI var en del av den kreativa processen.

Så här gick det till
Workshopen startade med fakta om AI och samtal om deltagarnas tankar kring AI. Var finns AI omkring oss? Finns det några nackdelar med det? Samtalet handlade också om vad som karaktäriserar en saga.

Kan AI hjälpa oss att släppa loss det kreativa skrivandet?

Den avslutande meningen i sagan om Luna och Bolt: ”Och så levde de lyckliga i alla sina dagar, tillsammans med ett hjärta av stål och en själ av kod.”

Alla i workshopen valde ut ett eller ett par ord som grundmaterial och bad AI att skriva en saga. Det blev en fin berättelse om Luna och den robotiska hunden Bolt som utforskar en värld fylld av pannkakor, flygande drakar och oväntade äventyr tillsammans.

Gruppen var inte nöjda med slutet, så de gav AI ett nytt kommando och bad den att skriva ett mer detaljerat slut som alla tyckte blev bra. Utifrån det materialet fick deltagarna klippa och klistra och skapa sina egna böcker att ta med hem, tillsammans med tankar och erfarenheter om AI.

–Det här blev ett väldigt spännande sätt att närma sig AI, berättar Ylwa Wallin, bibliotekarie på Haga bibliotek och initiativtagare till workshopen. En härlig mix av traditionell berättarkonst och det här lite okända som kanske en del upplever med AI.

Biblioteken är nyfikna på teknikens möjligheter och utmaningar
Biblioteken jobbar ständigt med frågor som källkritik och digital utveckling och har ett stort intresse för AI och för att utforska området.

–Vi hoppas att deltagarna blev inspirerade. Det var extra roligt att föräldrar och barn kom hit tillsammans, och kan fortsätta att diskutera AI hemma. AI finns ju här, och utvecklingen går väldigt snabbt och vi behöver alla förstå och förhålla oss till den nya tekniken, säger Ylwa.

Den avslutande meningen i sagan om Luna och Bolt: ”Och så levde de lyckliga i alla sina dagar, tillsammans med ett hjärta av stål och en själ av kod.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>