Regeringens utredning om trygghet och studiero i skolan föreslår att ett nationellt register ska införas för att samla information om barns skolfrånvaro, från förskoleklass och uppåt.
Nu riktas kritik mot förslaget från branschorganisationen Swedish Edtech Industry, som varnar för allvarliga risker för barns integritet i sitt remissvar.
– Vilken vuxen skulle acceptera att staten för statistik över varje gång man är borta från jobbet? Ändå är det precis det som föreslås, för barn, säger Jannie Jeppesen, vd för Swedish Edtech Industry.

Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry
Organisationen menar att det saknas tydlighet i hur ett sådant register skulle fungera, hur uppgifter skyddas från läckor och vem som har tillgång. De lyfter särskilt faran i att känsliga uppgifter kan spridas eller återanvändas.
Syftet är gott, att öka skolnärvaron är viktigt och något vi alla står bakom. Men vad händer när uppgifter om ett barn som haft det svårt, med psykisk ohälsa, skyddade personuppgifter eller en jobbig skilsmässa, blir tillgängliga i fler system och fler aktörer än nödvändigt? Ingen kan garantera att informationen inte senare används för att identifiera ”riskbeteende”, påverka betygsbedömningar eller till och med framtida jobbansökningar, påpekar Jannie Jeppesen.
Även Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har uttryckt oro och varnar i sitt remissvar för att registret kan bryta mot dataskyddsförordningen.
– Vi har tyvärr sett vad som kan hända när stora system med känslig information får läckor. Det är inte ett hypotetiskt problem, varnar Jannie Jeppesen för.
I stället föreslår Swedish Edtech Industry att skolor hanterar frånvaro lokalt som de gör idag, men att Skolverket ges föreskriftsrätt för tekniska riktlinjer som möjliggör säker datadelning vid behov för att kunna göra nationella analyser, utan att centralt lagra alla barns frånvaro.
– Vi drunknar inte i brist på data. Vi drunknar i system som inte pratar med varandra. Det är där lösningen ligger, inte i ett nationellt register, säger Jeppesen.
Läs hela Swedish Edtech Industry´s yttrande här.