Global legitimering underlättar för studentbostadsbolag och minskar digitalt utanförskap
Hem TEKNIK Global legitimering underlättar för studentbostadsbolag och minskar digitalt utanförskap

Global legitimering underlättar för studentbostadsbolag och minskar digitalt utanförskap

Publicerat av: Redaktionen

Ett vanligt problem för studentbostadsbolag med många utländska sökande och hyresgäster är svårigheten att säkerställa identiteten.

Hogia DinHyresvärd är det första fastighetssystemet i Sverige som kan erbjuda global legitimering online, något som blivit möjligt genom ett nära samarbete med partnern Truid.

Först ut att prova lösningen är Studentbostäder i Norden.

Digital hantering av uthyrningsprocessen är uppskattad av både fastighetsbolag och hyresgäster eftersom det är smidigt och tidsbesparande, men hittills har det funnits betydande brister i säkerheten för personer som saknar svenskt personnummer och tillgång till exempelvis BankID. För studentbostadsbolag med många utländska studenter är problemet extra stort och påverkar hela uthyrningskedjan: från bostadskö och hyreskontrakt till betalning av den sista fakturan.

Hogia DinHyresvärd ville lösa denna utmaning för fastighetsägarna och startade ett samarbete med Truid som har utvecklat en global, digital identifieringslösning med samma funktionalitet som svenska BankID. Den möjliggör för individer, oavsett nationalitet, att legitimera sig, signera dokument och logga in på digitala tjänster.

– Genom att integrera Truid med Hogia DinHyresvärd kan bostadsbolag kraftigt öka säkerheten genom att säkerställa rätt identitet, vilket är viktigt genom hela uthyrningskedjan. Fastighetsbolaget kan hålla samma säkerhetsnivå för utländska studenter som för svenska studenter – man kan skriva kontrakt på distans, göra bakgrundskontroller och säkerställa att det är rätt person som hyr lägenheten, säger Markus Ejenäs, medgrundare och chief commercial director på Truid.

Markus Ejenäs tillägger att Truid i samarbete med Hogia kan hjälpa till att lösa digitalt utanförskap, ett stort problem för dem som av olika anledningar inte kan få ett BankID. Förutom utländska studenter och forskare, kan det handla om nyanlända eller personer som vistas i Sverige tillfälligt för att arbeta. Enligt Markus Ejenäs riskerar upp till en halv miljon människor i Sverige att hamna i digitalt utanförskap på grund av att de inte kan få ett BankID.

Global legitimering underlättar för studentbostadsbolag och minskar digitalt utanförskap

Foto Samira Mchaiter, Markus Ejenäs, Mikael Svensson

Studentbostäder i Norden, SBS, valde nyligen att starta en marknadsplats via Hogia DinHyresvärd, där de nu har fått 20 000 sökande på mindre än åtta månader. En viktig anledning till bytet var att den tidigare lösningen inte erbjöd något sätt att verifiera identiteten på internationella studenter. Dessa fick istället mejla till SBS för att söka bostad, och de behövde skicka in dokument som styrkte deras identitet. Det var krångligt och tidskrävande för alla parter.

– Nu står vi i startgroparna för att börja använda Truid på vår marknadsplats. Utländska studenter kan ställa sig i kö och signera digitala kontrakt. Det blir smidigare för både studenterna och oss. Dessutom blir säkerheten högre, säger Samira Mchaiter, förvaltningschef på SBS.

– Lanseringen av global legitimering online är ett av många exempel på hur Hogia DinHyresvärd ständigt jobbar för att lösa fastighetsbolagens utmaningar. Vårt kraftfulla och moderna fastighetssystem utvecklas ständigt i samarbete med partners och kunder, säger Mikael Svensson, bolagschef för Hogia Fastighetssystem.

– I detta fall bidrar vi till digital inkludering för utländska studenter men vi ser även möjligheter till fler användningsområden i Hogias övriga lösningar. Globaliseringen innebär att företag får en internationell användarbas. Då måste affärssystemen hänga med och erbjuda internationella legitimeringslösningar som komplement till BankID.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>