Hem Reportage Nu finns ett gratis digitalt examinationssystem för lärare

Nu finns ett gratis digitalt examinationssystem för lärare

Publicerat av: Redaktionen

Framtidens skola är redan här. Tack vare ett forskningsprojekt finansierat av VINNOVA finns nu ett kostnadsfritt digitalt examinationssystem för landets lärare. 

När regeringen nyligen presenterade resultatet av utredningen om digitalisering av nationella prov i Sverige, möttes den av starka reaktioner vad gäller tidsplanen. Sveriges elevkårer samt lärarfacken Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet är kritiska till den försiktiga tidsplanen för digitaliseringen. Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet menar att det borde gå snabbare samt att tidsplanen är för långsam.bild vinnva

Teamet bakom Dugga håller med om att man ska vara försiktig med att satsa på ett digitalt examinationssystem som inte är forskningsbaserat och som inte är riktigt genomtänkt. Långsiktighet, trygghet och flexibilitet är viktiga faktorer för skolor och universitet när de vill digitalisera prov, tentor och andra examinationsmoment. Det man hittills har fått betala för kan lärarna nu få gratis och med både fler funktioner och fler användningsområden tack vare forskningsprojektet. Efter utförliga tester, nationella prov och genomförda tentamina vid landets olika skolor och universitet, är intresset för Dugga stort.

”Det är med stor glädje och tack vare medverkande skolor, gymnasier och universitet som vi nu kan erbjuda ett kostnadsfritt digitalt examinationssystem för landets lärare.” säger Claudia Rademaker, ordförande för Dugga.

Landets lärare inbjudna att medverka i Sveriges största forskningsprojekt

Dugga, som medverkat i regeringens utredning om digitala examinationer, bjuder nu in landets lärare att medverka i ett nationellt forskningsprojekt. Även om systemet Dugga är färdigt slutar inte forskningsprojektet här. För att kontinuerligt utveckla och utöka möjligheterna i systemet är det viktigt att få landets lärare att medverka i projektet. Genom denna möjlighet som ges ser det nu kanske ljusare ut gällande tidsplanen för svenska skolor att till fullo kunna implementera digitaliseringen av kunskapsutvärdering såsom exempelvis de nationella proven.

Nationella prov

Nu på onsdag är det dags igen för eleverna vid Sveriges främsta IT-gymnasium, Stockholm Science and Innovation School, i Kista Sciencepark att skriva sina nationella prov digitalt med Dugga.

“Det har varit kul och givande att fått vara ett led i utvecklingen av examinationssystemet Dugga, som vi nu använder. Den här typen av flexibla system är en nödvändighet både som ett led i skolans digitalisering och utveckling och för att underlätta lärares vardag.” säger Mattias Wickberg, förstelärare vid Stockholm Science and Innovation School.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>