Fler deltar i ForskarFredag

För tredje året i rad medverkar Piteå kommun i konceptet ForskarFredag.

Fler deltar i ForskarFredag 1
Lego Wedo är ett material som kommer att användas under forskarveckan bland kommunens femåringar. FOTO: Marie Öqvist

Nytt för i år är att kommunen utökar målgruppen till att nå elever i för-, grund- och gymnasieskola. Forskarfredag kommer nu att pågå en vecka, 25 – 29 september, syftet är att inspirera och väcka intresse för forskning och vetenskap hos barn och unga.

– Vi utökar målgruppen därför att det är viktigt att även inspirera barn i yngre åldrar för ämnen kring forskning och vetenskap, säger Fredrik Marklund utbildningsförvaltningen Piteå kommun.

Eftersom digitalisering på ett tydligare sätt kommer att föras in i förskolans läroplan 2018 så är ForskarFredag ett bra tillfälle att puffa lite extra för detta område.

Inför ForskarFredag

Lärarna Tony Lindfors och Linda Bergkvist kommer att utbilda förskolepersonal i materialet Lego Education Wedo.

– Wedo är ett material som låter den unga användaren att bygga, programmera och reflektera. Det är en tanke bakom allt i materialet och samarbetet är viktigt, säger Linda Bergkvist utbildningsförvaltningen Piteå kommun.

Inom kommunen finns en utlåningspool för Wedo, materialet är anpassat för flera åldersgrupper.

I år satsas det lite extra på femåringarna och förutom Lego WeDo kommer en del av förskolorna att använda små programmerbara robotar s.k. Beebot eller Bluebots, andra fokuserar mer på experiment och laborationer.

Programutbud

Den 29 september utförs Forskarfredag i hela Sverige. Programutbudet i Piteå ser ut som följande, elever i årskurs 6 ska besöka Skogsbergets vindkraftspark och eleverna i årskurs 9 får besök av en forskare. Elever från gymnasieskolans årskurs 1 kommer att besöka Kaleido, där det hålls föreläsningar och workshops med Forskningsinstituten i Piteå.

Science Cafe på KUST hotell.

Den lilla forskarstadens utmaningar, på kvällen erbjuds allmänheten att delta i en öppen dialog mellan näringsliv, akademi och politik klockan 18.00 – 20.00.

ForskarFredag i Piteå arrangeras av Innovation Pite i samarbete med Piteå kommun, Piteå Science Park, RISE-ETC, Swerea Sicomp, RISE- Interactive, Framtidsbanken, LTU och Kaleido.