Sveriges största Olympiadagar i Eskilstuna - fri entré
Hem HÄLSA Sveriges största Olympiadagar i Eskilstuna – fri entré

Sveriges största Olympiadagar i Eskilstuna – fri entré

Publicerat av: Redaktionen

Nu kommer Olympiadagarna till Eskilstuna!

Det blir prova på-upplevelser, inspirerande möten med olympier och festivalkänsla med cirkus när Olympiadagarna genomförs, för första gången i Eskilstuna, i Stadsparken.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har genomfört Olympiadagar runt om i Sverige sedan 2011. Nu kommer Olympiadagarna till Eskilstuna för första gången. Och det blir Sveriges största Olympiadagar!

Till 30–31 maj har 3000 skolelever bjudits in till Stadsparken i Eskilstuna. SOK tillsammans med lokala idrottsföreningar riggar upp en Olympisk arena i parken. Barnen får möjlighet att prova på över 20 olika idrotter, allt från bollsporter och gymnastik, till segling på Eskilstunaån.

– Tanken är att sammanföra barn och ungdomar och lokala idrottsföreningar under avslappnade, glädjefyllda former. Samtidigt bidrar olympier med inspiration, säger Jessica Lindell Vikarby, projektledare SOK.

– Att delta i ett så stort och unikt evenemang på hemmaplan är en fantastisk möjlighet för våra elever. Olympiadagarna bidrar inte bara till rörelseglädje och gemenskap, utan också till att våra elever får uppleva den olympiska andan. Genom att träffa och inspireras av våra olympier skapas minnen för livet och kanske tänds några framtida olympiska drömmar, säger Lina Kihlblom, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Sveriges största Olympiadagar i Eskilstuna - fri entréOlympiadagen för allmänheten

1 juni är Olympiadagen öppen för allmänheten och då blir det festivalstämning. Utöver idrottsfesten i stadsparken blir det också cirkus med cirkusskola. Flera olympier är på plats för att svara på frågor och utmana barnen i olika idrotter.

Just i Eskilstuna blir evenemanget ännu mer speciellt, eftersom det markerar startskottet på uppladdningen inför OS i Paris. Under sommaren står Eskilstuna värd för OS Precamp. Det blir en unik möjlighet för deltagarna att känna OS-andan på hemmaplan och samtidigt få en inblick i hur det är att vara en del av den olympiska rörelsen.

– Vi siktar högt och bjuder in rekordmånga skolungdomar den 30–31 maj. Men ambitionen är även att slå rekord under lördagen då allmänheten välkomnas. Det kommer bli en riktig folkfest, säger Micke Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna. Dessutom arrangeras den internationella matmarknaden på Fristadstorget under samma period – de två evenemangen kompletterar varandra fint!

Program för Olympiadagen 1 juni

11.00 Området öppnar

11.10 Olympialoppet – alla kan delta och alla får medalj

11.30 Intervju på scen med olympier

12.00 En magisk cirkus – Magic Thor och Miss Monette blandar magi, humor, jonglering, verbal graffiti och fysisk komik med improvisation i en magisk cirkusföreställning.

13.00 Olympialoppet – alla kan delta och alla får medalj

13.30 Intervju på scen med olympier

13.45 Prova på cirkus med En magisk cirkus

14.30 Martin Roos intervjuas om sin morfar Rudolf ”Preven” Svedberg som tog OS guld i Berlin 1936 i brottning.

15.00 Olympialoppet – alla kan delta och alla får medalj

15.30 Intervju på scen med olympier, dagen avslutas med utlottning av helårsmedlemskap i lokal idrottsförening.

16.00 Olympiadagen avslutas

Olympier som kommer till Eskilstuna

  • Jonna Adlerteg, gymnastik
  • Jessica Lindell Vikarby, alpint
  • Danijela Rundqvist, ishockey
  • Hedvig Lindahl, fotboll
  • Petter Menning, kanot
  • Maja Åskag, friidrott deltar under torsdagen och fredagen

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>