Prinsparets Stiftelse lanserar Minecraft Education
Hem UTBILDNING Prinsparets Stiftelse lanserar Minecraft Education

Prinsparets Stiftelse lanserar Minecraft Education

Publicerat av: Redaktionen

Prinsparets Stiftelse lanserar värld på Minecraft Education för att stärka barn och unga över hela världen i läsning

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse inleder ett unikt samarbete med Minecraft Education, stöttat av Microsoft och Nordea, och nu lanseras Dexi Ville – ett innovativt spel utformat för att öka barns och ungas nyfikenhet kring ord, bokstäver och läsning. Spelet lanseras den 30 maj på Minecraft Education.

H.K.H. Prins Carl Philips stora engagemang i läsning och dyslexi
Prins Carl Philip har ett stort engagemang i frågor som rör att läsa och skriva, bland annat genom Prinsparets Stiftelses arbete med att öka respekt och förståelse för personer med dyslexi. I snart tio år har Prinsparets Stiftelse arbetat med frågan om dyslexi med fokus på barns rättigheter och genom åren har en rad initiativ genomförts, däribland podcasten Älskade Dyslexi och en rapport om värdet av att inkludera neurodivergenta i skola och arbetsliv.

År 2022 startade Stiftelsen det läsfrämjande initiativet Det stora äventyret med en betaversion av ett metodspel för läsning. Dexi Ville är resultatet av vidareutveckling av metodspelet efter två års nära samarbete med Minecraft Education samt spelutvecklarna Shapescape.

Syftet med spelet är att inspirera och hjälpa barn att närma sig det skrivna språket och läsning på ett lustfyllt sätt, samt att stärka sitt läsförtroende. Genom att använda plattformen Minecraft Education, omvandlar spelet den traditionella läsupplevelsen till en interaktiv och engagerande aktivitet som förhoppningsvis lockar elever världen över. Spelet lanseras initialt på svenska och engelska. Miljontals lärare och elever använder Minecraft Education som finns i över 115 länder.

Prinsparets Stiftelse lanserar Minecraft EducationAtt kämpa med bokstäver, ord och läsning är en verklighet för många barn och unga. Det är en mänsklig rättighet att få tillgång till kunskap och information och få uttrycka sig på sitt sätt. Men tyvärr ser det inte ut så idag, skolan är till exempel inte anpassad för alla elever även om den ska vara det. Den senaste PISA-rapporten visar att svenska elevers läskunskap minskar kraftigt. Det finns inte bara en lösning för att vända den negativa trenden, vi behöver arbeta med flera olika metoder för inlärning samt komplement till traditionell undervisning för att inkludera och möta flera elevers behov. Med Dexi Ville gör vi lärandet och lästräning roligt i en spelvärld i Minecraft Education. Vi kan förhoppningsvis också öka läsförtroendet och nå fler elever än någonsin tidigare, säger Kim Waller, generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse.

Till den svenska versionen av spelet finns ett digitalt lärarhandledningsmaterial. I utvecklingen av materialet har RISE, Research Institutes of Sweden, bjudits in som pedagogisk partner för att säkerställa kvalitén av innehållet och att övningarna får den pedagogiska effekt vi önskar hos målgruppen. Utöver det har Prinsparets Stiftelse samarbetat tätt med framstående experter däribland Sandra Wissting, Senior projektledare inom lärande, digitalisering och utbildning, RISE; Johan Salomonsson, Learning designer, RISE; Camilla Askebäck Diaz, IT-pedagog, Alviksskolan; Julia Andersson, Legitimerad logoped, Logopoedförbundet; Anja Shamuilova, kanslist och kommunikatör, Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn.

Utbildning spelar en central roll i Microsofts arbete, och vi vill att alla elever ska ges möjlighet och förutsättningar att lyckas i skolan. Vi är stolta över vårt långvariga samarbete med Prinsparets Stiftelse och att Minecraft-spelet Dexi Ville lanseras idag. Genom gamebaserat lärande och AI-teknik gör vi verkligen skillnad för våra elever i skolan. Detta är ett fantastiskt exempel på hur hjälpmedel kommer till sin fulla rätt när vi integrerar dem på ett lekfullt sätt” säger Sophia Wikander, VD på Microsoft Sverige.

Spelet har också testats av elever på ett antal skolor och eleverna har bidragit med förslag och inspiration till bland annat namnen på karaktärerna.

”Vi är glada över möjligheten att använda Minecraft som en plattform för att engagera unga människor i att bygga läskunnighet. Det är en ära att få samarbeta med Prinsparets Stiftelse och Microsoft Sverige för att utveckla Dexi Ville. Detta projekt ger oss möjlighet att bidra till att inspirera läsglädje bland barn och unga över hela världen”, förklarar Justin Edwards, Director for Learning Experiences på Minecraft Education.

Om spelet i korthet
  • Namn: Dexi Ville – the Wordcraft Adventure
  • Målgrupp: alla barn 8-10 år. Spelet finns idag på svenska och engelska.
  • Utvecklare: Prinsparets Stiftelse ihop med Minecraft Education och Shapescape. Microsoft och Nordea är möjliggörande partners.
  • Spelets syfte: att främja ökad läsvana, utökat ordförråd och läsflyt, ökad nyfikenhet och läsförtoende.
  • Var finns spelet: tillgängligt för alla licensinnehavare i Minecraft Education, du finner spelet här.

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. Stiftelsen arbetar med två programområden: trygghet på nätet för barn och unga, samt dyslexi med fokus på barns rättigheter.

Minecraft Education är en spelbaserad plattform som är utvecklad för att användas i undervisningen. Plattformen inspirerar till att stimulera elevernas kreativitet, samarbete och problemlösning genom en ny spännande och engagerande lärmiljö. Minecraft Education erbjuder flera typer av arbete och öppnar upp för nya sätt att ta sig an alla ämnen och utmaningar. Plattformen erbjuder dels färdigt material kopplat till skolans alla läroämnen, men ger också lärare möjligheten att själva skapa egna världar och fylla dessa med innehåll. En stor fördel med Minecraft Education är att läraren kan bedriva undervisning i en miljö många elever redan är välbekant med. Flera kommuner i Sverige erbjuder Minecraft Education till alla sina skolor.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>