Tre parter går samman för att möta en växande samhällsutmaning – att få fler barn och unga att röra på sig.
Genom ett unikt samarbete mellan Borås Stad, Sparbanken Sjuhärad genom sin ägarstiftelse och Länsförsäkringar Älvsborg skapas en ny mötesplats där gaming och rörelse går hand i hand.
Målet är att ge fler unga en meningsfull och aktiv fritid.
Syftet är att nå unga som idag står utanför föreningslivet och inspirera till en mer aktiv fritid. Arenan, som kommer ligga i anslutning till Fritidsbanken i Knalleland, blir en plats där ungdomar får en trygg och inkluderande miljö – helt kostnadsfritt.
Tillsammans för framtiden
Bakom satsningen står tre parter som tillsammans vill möta en viktig samhällsutmaning.
– Som ägarstiftelse till en lokal sparbank har vi möjlighet att återinvestera delar av Sparbanken Sjuhärads vinstmedel i samhället och i framtiden. För oss är det viktigt att svara upp mot de samhällsutmaningar vi ser och hjälpa till där det behövs. Det här projektet är ett exempel på hur vi kan främja en positiv utveckling i bygden. Tillsammans utvecklar vi Sjuhärad!, säger Nadja Sigfridsson, VD, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.
Även LF Älvsborg ser satsningen som en viktig del i sitt samhällsengagemang:

Mia Wallengren, Nadja Sigfridsson, Anna-Lena Wretman, Petter Hedihn, Johanna Westman, Ingrid Aronsson och Håkan Eriksson
– Vi är stolta över att vara med och möjliggöra en helt ny verksamhet som kombinerar gaming och rörelse. Att bidra till goda förutsättningar för barn och unga är en viktig del i vårt samhällsengagemang. För oss som kundägt och lokalt bolag är det helt logiskt att vara med och ge tillbaka till Borås och hela vår region, säger Anna-Lena Wretman, VD på LF Älvsborg.
– Vi vet att många unga tillbringar mycket tid vid skärmar, samtidigt som fysisk aktivitet minskar. Genom att kombinera gaming med rörelse vill vi skapa en meningsfull fritid som både engagerar och bidrar till hälsa och gemenskap, säger Mia Wallengren, förvaltningschef Fritids- och folkhälsoförvaltningen, Borås Stad.
Rörelse ger dig speltid
Konceptet är unikt: ungdomarna ”tjänar ihop” speltid genom att vara fysiskt aktiva. Det kan vara genom att spela pingis, fotboll eller andra aktiviteter. Intjänad tid löses sedan in till speltid på arenan.
– Vi ser detta som en möjlighet att nå fler unga och bidra till både social och fysisk utveckling. Gaming är en del av ungas vardag, och genom att skapa en koppling till rörelse kan vi göra skillnad, säger Håkan Eriksson (C), ordförande Fritids- och folkhälsonämnden.
Ett nytt sätt att möta ungas fritidsvanor
Gaming kan stärka kreativitet och inlärning, men är också förknippat med mycket stillasittande. I Borås vill de tre parterna därför ta ansvar för gaming och skärmanvändning genom att ge unga en mer hälsosam ingång till sitt intresse.
– Vi ser en snabb digitalisering och ett ökande intresse för gaming, men det speglas inte i Borås befintliga utbud. Med den här satsningen tar vi ett steg i rätt riktning, säger Mia Wallengren.
Verksamheten planeras att starta under hösten 2025 och kommer drivas av fritidsledare från Borås Stad.
Mer information om gamingarenan
Finansiering
- Totalt: 12 miljoner kronor under tre år
- Sparbanken Sjuhärad genom sin ägarstiftelse: 4 miljoner kronor
- LF Älvsborg: 2 miljoner kronor
- Borås Stad: 6 miljoner kronor
Om verksamheten
- Gamingarenan är en plats där unga kombinerar gaming med fysisk aktivitet
- Fysisk aktivitet ger speltid – ungdomar ”tjänar” minuter genom att röra på sig
- Trygg och inkluderande fritidsverksamhet som är kostnadsfri
Plats
- I anslutning till Fritidsbanken vid Borås Arena, Knalleland