Tack vare pengar från regeringens fritidskort får 80 elever i årskurs nio ha lektioner under två dagar ombord på ett av Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas segelfartyg.
Ämnen som geografi, matematik, biologi och historia blandas med fysisk aktivitet utomhus. Färdigheter som att arbeta i grupp ingår också. Projektet heter ”Skoltid utan skärmtid”.
Svenska Kryssarklubben har fått 155 000 kronor till ”Skoltid utan skärmtid” från regeringens fritidskort.
– Det här är vårt första projekt som vi kan genomföra för ungdomar inom ramen för regeringens fritidskort. Vi är mycket glada att ha fått dessa pengar som ger ungdomarna, ofta från utanförskapsområden, lärdomar för livet samt viktiga kunskaper om sjösäkerhet samtidigt som vi ger dem en upplevelse, säger Fredrik Norén, Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare.
Många ungdomar kommer sällan eller aldrig ut i naturen utan tillbringar alldeles för mycket tid framför skärmar. Genom att erbjuda skolorna att bedriva undervisning ombord under två dagar med övernattning kombinerar de lärande med aktivitet. Seglingen skapar också ökad sammanhållning i klassen och kan motverka mobbning.
Tre skolor från Göteborg har valts ut och två har redan genomfört sina lektioner ombord på segelfartyget Atlantica på vattnet utanför Göteborg. Den 26 – 27 augusti deltog 30 elever från årskurs 9 med två lärare från Påvelundsskolan, samt fjärde och femte september 26 elever från 9:an med två lärare från Kärraskolan. Den tredje skolan, Kålltorpsskolan, har sitt roliga kvar, 24 elever från 9:an samt två lärare ska göra seglatsen den 23 och 24 september.
– Vi är nöjda med gensvaret från våra ideella. Det har gått snabbt från det att vi fick det positiva beskedet på vår ansökan i början på juli, till att den första klassen var ute på seglats i slutet av augusti, säger Fredrik Norén.
Här är några reaktioner från de som varit med:
”Ett stort tack för två fantastiska dagar. Både elever och vi lärare uppskattade upplägget. Ni skapade minnen för livet”, skriver en lärare som varit med.
”Utan mobil?, jag tycker det var bra. Det blev en befrielse. Vi i klassen hade en öppen, genuin och rolig konversation inom olika ämnen”, skriver en elev.
Om regeringens fritidskort, enligt regeringens hemsida:
Fritidskortet ska ge barn och unga i åldrarna 8 – 16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Det ska innehålla ett värde som kan användas som betalning för fritidsaktiviteter inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet. Beloppets storlek kommer att ha en differentierad utformning för att särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll att ta del av fritidsaktiviteter. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd ska uppmärksammas så att fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som för andra barn och unga.
Om Svenska Kryssarklubben:
Svenska Kryssarklubben är en av världens största båtföreningar med 40 000 medlemmar. Kryssarklubben är för dig som vill få ut mer av ditt båtliv och som älskar båt, hav, sjö och skärgård för segel eller motor. Syftet med föreningen är att inspirera till ett aktivt båtliv, ökad gemenskap och dela erfarenheter och kunskaper för ett säkrare och miljövänligare båtliv. Kryssarklubben har funnits i 101 år. Den bildades ur en önskan om en förening för familjer; män, kvinnor och barn, som är på sjön på sin fritid. Kryssarklubbens inriktning var från början säkerhet, utbildning i navigation och säkerhet på sjön, tips och inspiration samt gemenskap. Så är det än i dag – 101 år av båtglädje!
Om Svenska Kryssarklubbens Seglarskola:
Svenska Kryssarklubbens Seglarskola är Sveriges första, största och äldsta inom sitt område, startade år 1957. Skolan lär ut segling, sjömanskap och navigation till både ungdomar och vuxna.
Fartygen både sköts om och framförs av ideellt arbetande entusiaster. Ombord under seglingarna finns befälhavare, styrman, kock, båtsman och instruktörer. Befälen har både formell kompetens och Seglarskolans egen utbildning. Seglarskolan har tre segelfartyg: Atlantica – som används för projektet ”Skoltid utan skärmtid”, Gratia och Gratitude.