Nacka gymnasium och YBC bland landets bästa gymnasieskolor
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Nacka gymnasium och YBC (Young Business Creatives), bland landets bästa gymnasieskolor

Nacka gymnasium och YBC (Young Business Creatives), bland landets bästa gymnasieskolor

Publicerat av: Redaktionen

Nackas kommunala gymnasieskolor, Nacka gymnasium och YBC (Young Business Creatives), visar enastående resultat vad gäller trygghet, nöjdhet och andel behöriga lärare.

Skolorna är dessutom bäst bland de kommunala gymnasieskolorna i Stockholms län på att få elever att ta examen inom tre år.

Statistik från Sveriges kommuner och regioner visar att elever som går på studieförberedande program på Nackas två kommunala gymnasieskolor, Nacka gymnasium och YBC, är bäst i Stockholms län, och näst bäst i hela landet, på att ta examen inom tre år. 89,8 procent klarar av sin utbildning inom utsatt tid, att jämföra med snittet i riket som ligger på 67,1 procent. Vad är det som gör att Nackas gymnasieskolor lyckas så bra?

– Grunden är att vi har en väl fungerande skola och har lärandet och bildning i fokus. Vi jobbar mycket med mentorskap och sätter snabbt in stödinsatser för de elever som behöver stöd. Vi har också en väl utbyggd elevhälsa med alla funktioner, säger Johan Lundström, rektor på Nacka gymnasium.

Oskar Sjögren, rektor på YBC, instämmer i att det är viktigt att skolan är stabil men tillägger att det också har betydelse att eleverna hamnar på rätt utbildning. YBC har sedan starten 2008 haft en tydlig vision om att de vill förändra världen. Visionen genomsyrar alla skolans utbildningar vilket gör att de får motiverade elever som har ett driv och ett intresse för entreprenörskap.

Nöjda elever och hög andel legitimerade lärare
De båda skolorna har ett högt söktryck och eleverna är nöjda. Nöjdheten ligger i toppskiktet i Sverige bland de kommunala gymnasieskolorna som svarade på Skolinspektionens enkät 2022. Skolorna attraherar också lärare, hela 96,7 procent är legitimerade vilket är den näst högsta andelen bland länets kommunala skolor.*

Nacka gymnasium och YBC bland landets bästa gymnasieskolor

Elever och lärare på Nacka gymnasium.

– Legitimerade lärare är en förutsättning för bra undervisning och bra elevresultat och borde vara en självklarhet på varenda skola i Sverige. Vi har satsat på en bra arbetsmiljö och det gör att våra lärare trivs och därmed får vi kontinuitet och långsiktighet, säger Oskar Sjögren.

Johan Lundström inflikar att Nacka gymnasiums motiverade elever också ställer krav på att lärarna har goda ämneskunskaper.

Skolan är i den angenäma situationen att de får många ansökningar till sina lediga tjänster och de lägger stor vikt vid att hitta de mest kompetenta.

Trygghet avgörande för lärande
I Skolinspektionens enkät uppger 95 procent av skolornas elever att de är trygga i skolan vilket är det högsta resultatet bland de svarande kommunala skolorna i Sverige.

– Trygghet är ett grundläggande behov för alla människor. Känner eleverna sig trygga kan de koncentrera sig och fokusera på skolan. Bakom vårt fina resultat ligger ett aktivt trygghetsarbete och en medvetenhet om att det krävs närvarande vuxna som ser och lyssnar på eleverna, säger Johan Lundström.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>