Erica Lövgren, projektledare för Erasmus+ projektet Building Health Norrby, har vunnit European Innovative Teaching Award.
Projektet har fokuserat på att förbättra den fysiska och psykiska hälsan för både elever och personal vid Norrbyskolan.
– Jag blev glatt överraskad när jag fick veta att vi vunnit. Det är en fantastisk bekräftelse på att vi är på rätt väg och jag är både stolt och glad över utmärkelsen. Som projektledare blir det jag som får priset, men det är vi tillsammans som lyckats förbättra välmåendet och sammanhållningen på skolan, säger Erica Lövgren projektledare.
Norrbyskolan är en F-6 skola med cirka 200 elever och 25 anställda, de har tidigare genomfört internationella projekt med stöd från Erasmus+. Projektet Building Health Norrby involverade samtliga delar av skolans personal – lärare, specialpedagoger, fritidspedagoger och resurspedagoger – som deltog aktivt i projektets aktiviteter.
Personalen har åkt på kurser inom olika temaområden och därigenom fått nya verktyg för att stärka både sin egen och elevernas hälsa. Kurserna har handlat om fysisk aktivitet i undervisningen, stresshantering, lärarcoachning samt metoder för att undvika utbrändhet. Den nya kunskapen har delats löpande på arbetsplatsträffar och implementerats i vardagen, vilket har skapat en känsla av samhörighet och bidragit till en minskad sjukfrånvaro. Genom att kombinera lek, rörelse och avslappning i undervisningen har man kunnat minska stressnivåer och stärka hälsan både för personal och elever.
– Utmärkelsen är verkligen ett fint erkännande av projektet och det resultat som skolan nått. Jag känner mig stolt över att våra lärare och elever i Piteå kommun kan inspirera skolor runt om i Europa genom detta, säger Elice Ökvist avdelningschef grundskolan Piteå kommun.
Stärkt gemenskap och internationell profil
Det som gör projektet särskilt framgångsrikt är engagemanget från skolans alla medarbetare. Det har skapat en större förståelse och gemenskap bland kollegorna. Projektet har också stärkt skolans internationella profil. Norrbyskolan tar nu emot internationell jobbskuggning, vilket skapar möjligheter för fortsatt utveckling och lärande inom Erasmus-ackrediteringen.
Om priset, European Innovative Teaching Award
2021 lanserades det europeiska priset för innovativ undervisning som en del av det europeiska området för utbildning, i syfte att erkänna det arbete som utförs av lärare (och deras skolor) som på ett exceptionellt sätt bidrar till yrket. Utmärkelsen genomförs i nära samarbete med nätverket av nationella programkontor för Erasmus+, som spelar en avgörande roll när det gäller att identifiera och välja ut lämpliga projekt i fyra olika kategorier: Förskola, grundskola, gymnasium och yrkesutbildning. Priset har varje år ett särskilt tema som är anpassat till EU-kommissionens prioriteringar. Årets tema är, Wellbeing at school.
Fyra svenska skolor får det europeiska lärarpriset för innovativ undervisning (European Innovative Teacher Award) Vinsten är en resa till Stockholm och deltagande på konferensen där priset kommer att delas ut och en nätverkskonferens i Bryssel där totalt 96 projekt från 32 europeiska länder deltar för erfarenhetsutbyte.