Blåsmusik åt barnen!
Hem EFTER PLUGGET Blåsmusik för barn och unga!

Blåsmusik för barn och unga!

Publicerat av: Redaktionen

Musik i Syd har sedan hösten 2022 ett samarbete med Blåsarsymfonikerna i Stockholm och Norrbottensmusiken för att värna återväxten av blåsmusiker samt blåsmusiken som konstart.

Projektet stöds av Kulturrådet, och har nu även beviljats ett tvåårigt stöd om 2,5 miljoner kronor från Svenska Postkodstiftelsen för att särskilt kunna fokusera på barn och ungas möjlighet att musicera och vara skapande människor.

Det råder stor ojämlikhet inom nyrekrytering av blåsmusiker, både socialt, ekonomiskt och geografiskt, och det saknas blåsmusiker till Sveriges orkestrar. Nu startar ett samarbete där hela utbildningskedjan involveras.

– Vi måste hitta nya sätt att samarbeta över landet för att peppa barn och unga att välja ett liv i blåsmusiken. Det handlar om att ge barn möjlighet att testa instrument, att tända en gnista och att sedan hålla den vid liv, säger Max Låke, regional samordnare Musik i Syd.

– Vi vill inspirera fler barn att lära sig blåsinstrument för att bidra till mer musicerande, och en starkare återväxt av musiker till hela musikens ekosystem. Samarbetet med Norrbottensmusiken och Blåsarsymfonikerna kommer att belysa en mängd initiativ och pilotverksamheter som kan bli hållbara modeller för framtiden, säger Susanne Rydén, VD Musik i Syd.

Blåsmusik åt barnen!

Blockflöjtsfest på Kulturkvarteret Kristinastad ingår i satsningen på återväxt av blåsmusiker.

Projektet involverar pedagoger, artister, nätverk och ett samarbete med kulturskolor, El Sistema med flera, för att nå nya målgrupper samt stärka befintliga sammanhang och utövare. Projektet undersöker både existerande strukturer och testar nya sätt att samarbeta, rekrytera och skapa långsiktighet. Särskilt fokus ligger på att nå ut till barn och unga som tidigare inte har beretts möjlighet att musicera. Dessutom kommer fenomenet ”instrumentfrossor” för alla åldrar och nivåer med fokus på ett blåsinstrument att genomföras i alla regioner.

– Idag ser möjligheten för barn att få tillgång till ett eget musicerande mycket olika ut i Sverige. När det gäller orkesterinstrument, så som blåsinstrument, har antalet barn som börjar spela ett sådant instrument sjunkit drastiskt. Vi är därför glada över att stödja Vänföreningen till Blåsarsymfonikerna i deras arbete att möjliggöra för barn och unga att spela, och ta del av, blåsmusik och därmed också öka tillgången till kultur och eget skapande för målgruppen, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Projektet genomförs i samverkan med Stockholms Blåsarsymfonikers vänförening och i samarbete med Norrbottensmusiken, Musik i Syd, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Musik i Blekinge, Marinens Musikkår, Norrbottensmusiken, Musikhögskolan i Piteå och Musikhögskolan i Malmö.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>