Satsning på studie- och yrkesvägledning ska ge elever stärkt valkompetens
Hem KOMMUNER Satsning på studie- och yrkesvägledning vill ge elever stärkt valkompetens

Satsning på studie- och yrkesvägledning vill ge elever stärkt valkompetens

Publicerat av: Redaktionen

I en tid av tusentals yrkesmöjligheter, en arbetsmarknad som ständigt förändras och en snabb teknisk utvecklingen i samhället ökar barns och ungas behov av vägledning i skolan.

För att möta dessa utmaningar inför Förskole- och grundskoleförvaltningen nu en satsning på studie- och yrkesvägledning.

Med satsningen vill förvaltningen ge alla elever inom grundskola och anpassad grundskola samma möjlighet att göra medvetna val inför framtidens studie- och yrkesliv.

Till höstterminen 2024 omvandlas kommunens studie- och yrkevägledartjänster inom 7–9-skolor till heltidstjänster. Det innebär att studie- och yrkesvägledning framåt kommer att vara ett heltidsuppdrag. I samband med det genomförs en nyrekrytering av studie-och yrkesvägledare, där kravet är att medarbetaren ska ha formell kompetens. Totalt handlar det om åtta tjänster som ska tillsättas.

Satsning på studie- och yrkesvägledning ska ge elever stärkt valkompetens– Studie- och yrkesvägledning är ett område som blir allt viktigare, i en tid av snabba samhällsförändringar. För att trygga våra elever och ge dem goda förutsättningar att välja rätt inför framtiden behöver vi satsa på våra medarbetare och utveckla kompetensen inom vägledningen. För utbildade studie– och yrkesvägledare är det här en möjlighet att få vara med och bygga organisationen, och i förlängningen vara med och skapa framtidstro, berättar Ulf Aldén om satsningen.

Satsningen är en del av kommunens Handlingsplan för likvärdig skola 2022–2027, som handlar om att ge samma förutsättningar för lärande och utveckling till alla skolans elever, oberoende av var de bor eller vilken bakgrund de har. I bakgrunden till satsningen finns, förutom omvärldens föränderlighet, även utmaningar kopplade till elevernas behörighet till gymnasiets nationella program.

Väl på plats kommer den nya gruppen av studie- och yrkesvägledare, tillsammans med stöd från huvudmannen, att utveckla studie- och yrkesvägledningen inom grundskolan och arbeta för att ge varje elev ökad medvetenhet om arbetsliv och utbildningsalternativ. Detta sker genom samordning och nätverkande över skolgränser, och ett synsätt på studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar.

Planen är att de nya studie- och yrkesvägledarna ska vara på plats i organisationen inför höstterminen 2024 och rekrytering påbörjas omgående.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>