Semifinal i Unga Forskare - en arena för framtidens vetenskapselit
Hem EVENT Semifinal i Unga Forskare – en arena för framtidens vetenskapselit

Semifinal i Unga Forskare – en arena för framtidens vetenskapselit

Publicerat av: Redaktionen

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa, mötesplats och tävling för gymnasieelever i matematik, naturvetenskap och teknik.

Södertälje Science Park arrangerar en av semifinalerna den 7 mars och den nationella finalen den 8-11 april.

Den 7 mars arrangeras en av de nio semifinalerna i Utställningen Unga Forskare på Södertälje Science Park, där omkring 60 engagerade elever deltar i tävlingen. Här möter eleverna etablerade forskare och får vägledning samt inspiration kring sina gymnasieprojekt och eventuella framtida forskningskarriärer. Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare, lyfter fram vikten av evenemanget:

– Många unga vill vara med och bidra till att hitta lösningar på olika samhällsutmaningar, och där spelar forskning och vetenskap en central roll. Forsknings-SM är en viktig grogrund för framtidens forskare och specialister, där unga får chans att mötas, utvecklas, uppmuntras och inspireras att ta sina intressen vidare, säger Anna Hedlund.

Två av eleverna som har kvalificerat sig till semifinalen är Södertäljeeleverna Lukas Racho och Alexander Bisso från Täljegymnasiet. Deras projektarbete handlar om skillnader i smärtuppfattningen hos kvinnor och män där de undersöker olika aspekter av smärthantering och perception hos de två könen. De uttrycker entusiasm och förväntan inför den spännande semifinalen:

Semifinal i Unga Forskare - en arena för framtidens vetenskapselit– Vi är väldigt glada över att vårt gymnasiearbete har uppskattats och kvalificerats till semifinal. Det känns som en klapp på ryggen och att kämpaglöden som vi lagt ner på arbetet har lönat sig. Nu siktar vi mot att säkra en plats i finalen, säger Lukas och Alexander.

Utställningen under semifinalen är öppen för besökare. Läs mer om semifinalen här: https://sscp.se/events/semifinal-unga-forskare-2/

Nationell final på Södertälje Science Park

De elever som går vidare i semifinalen kommer att ställas mot andra gymnasieelever från hela Sverige i den nationella finalen, 8-11 april som också arrangeras på Södertälje Science Park.

Finalen genomförs i hybridformat med digitala inslag samt en monterutställning på Södertälje Science Park. Finalisterna får möta forskare, experter och universitet i framkant inom forskning och utveckling. De får också ta del av spännande föreläsningar och aktiviteter. Den nationella finalen avslutas med en prisceremoni den 11 april där det delas ut prestigefulla priser och Sveriges Unga Forskningslandslag utses.

Läs mer om finalen här: https://sscp.se/events/final-unga-forskare-3/

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>