Stå upp för barns rättigheter i EU-valet
Hem POLITIK Stå upp för barns rättigheter i EU-valet

Stå upp för barns rättigheter i EU-valet

Publicerat av: Redaktionen

Idag lanserar Barnfonden, som en av 23 barnrättsorganisationer, kampanjen #voteforchildren.

Syftet är att främja och skydda barns rättigheter under den kommande mandatperioden i EU-parlamentet.

Vi uppmanar Europaparlamentets framtida ledamöter att förbinda sig till att bli Child Rights Champions.

Barnrättsmanifestet som lanserats idag presenterar konkreta åtgärder för att möta de utmaningar barn står inför, både inom Europa och globalt, och innehåller rekommendationer för att säkerställa att barns röster hörs och att deras rättigheter skyddas på alla beslutsnivåer.

Vi vill se ett EU som levererar för ALLA barn genom att integrera och skydda barns rättigheter, bryta fattigdoms- och ojämlikhetsspiralen och öka barns delaktighet.

Under dagens evenemang i Europaparlamentet presenterades insikter från enkätundersökningen Europe Kids Want i vilken över 9 200 barn över hela Europa har svarat och delat med sig av sina tankar kring utbildning, mental hälsa, mobbning och våld.

  • 80% av barnen i Europa är oroas av spridningen av krig och konflikter runt om i världen
  • 50% av barnen uppgav att de inte känner sig säkra online
  • 36% av LGBTQI+ barnen uppgav att de inte känner sig säkra i sina hem

Många barn känner också bristande förtroende för politikernas vilja att tackla klimatförändringar. Och de flesta av dem (56%) tror att deras åsikter har mycket begränsad påverkan på fattade beslut.

Stå upp för barns rättigheter i EU-valetPolitikerna är inte intresserade av barn eftersom de inte kan rösta. Detta är varför de inte är medvetna om våra problem. De tror att vi kommer att växa upp och våra problem kommer att försvinna.” Harry, 14 år, från Bulgarien.

”Vi är nuet, inte framtiden, vi är här.” Valentina, 15 år, från Kroatien.

Kampanjen #voteforchildren kommer att pågå fram till EU-valet, då de nya parlamentarikerna står inför sitt viktigaste uppdrag: Att skapa ett EU för och med barn.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>