Tonårsanvändning av Substanser: En Dold Nyckel till Förståelse av Ungdomars Psykiska Hälsa
Hem HÄLSA Tonårsanvändning av Substanser: En ökad förekomst av psykiatriska symtom

Tonårsanvändning av Substanser: En ökad förekomst av psykiatriska symtom

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie från University of Minnesota, publicerad i JAMA Pediatrics, belyser ett starkt samband mellan tonårsanvändning av substanser som cannabis, alkohol och nikotin och ökad förekomst av psykiatriska symtom.

Forskningen, ledd av biträdande professor Brenden Tervo-Clemmens, visar att tonåringar som använder dessa substanser är mer benägna att lida av tillstånd som depression, ADHD och självmordstankar jämfört med icke-användare.

Ett viktigt fynd i studien är att även måttlig användning av dessa substanser kan vara ett tecken på självmedicinering hos ungdomar som kämpar med psykiska hälsoproblem. Studien framhåller en “dosberoende” relation, där de mest intensiva användarna upplever de allvarligaste symtomen, vilket tyder på att droganvändning kan förvärra befintliga psykiska tillstånd.

Forskningen baseras på data från över 32 000 gymnasieelever och visar en signifikant koppling mellan droganvändning och förvärrade psykiatriska symtom. Det unika med denna studie är att den omfattar flera olika substanser och psykiska tillstånd, vilket understryker att problematiken inte är begränsad till en specifik drog eller psykiskt tillstånd.

Tonårsanvändning av Substanser: En Dold Nyckel till Förståelse av Ungdomars Psykiska HälsaStudien pekar även på en generationsförändring där dagens ungdomar uppvisar mer psykisk ohälsa men mindre drog- och alkoholanvändning jämfört med tidigare generationer. Detta tyder på en starkare koppling mellan regelbundet missbruk och psykiska utmaningar.

Sammanfattningsvis understryker forskningen behovet av att inkludera frågor om droganvändning i screening för psykiska hälsotillstånd hos tonåringar, vilket kan leda till bättre identifiering och behandling av dolda psykiska utmaningar.

Källa: https://www.nytimes.com/2024/0…

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>