Valdemarsvik digitaliserar elevhälsan: Finns ett stort behov av kuratorsstöd bland eleverna
Hem HÄLSA Valdemarsvik digitaliserar elevhälsan: Finns ett stort behov av kuratorsstöd bland eleverna

Valdemarsvik digitaliserar elevhälsan: Finns ett stort behov av kuratorsstöd bland eleverna

Publicerat av: Redaktionen

Valdemarsviks kommun tar nu hjälp av ett digitalt verktyg som ska underlätta kontakten med skolkuratorerna i kommunen samt skapa insikter i elevernas faktiska oro.

Maria Feltborn, verksamhetschef för den centrala barn- och elevhälsan i kommunen, ser möjligheter att med större träffsäkerhet rikta elevhälsans insatser samt att möjliggöra för fler elever att kontakta kuratorn.

Eleverna från årskurs 6-9 på Ringarum skola, Gusums skola och Varmmarskolan kommer i första hand kopplas på appen.

Tydliga insikter i elevernas faktiska oro och frågeställningar

Valdemarsvik digitaliserar elevhälsan: Finns ett stort behov av kuratorsstöd bland elevernaMaria Feltborn arbetar som verksamhetschef för den centrala barn- och elevhälsan. En viktig del i hennes arbete är skapa förutsättningar för elevhälsans förebyggande och främjande insatser. Elevhälsan i Valdemarsviks kommun strävar efter att fullt ut ta hänsyn till elevens hälsa och välbefinnande, bland annat via skolsociala team. Till en början ser man möjligheter för elevhälsan att med det digitala verktyget kunna tillgängliggöra skolornas kuratorer för fler elevgrupper och att kunna arbeta mer träffsäkert i sina riktade insatser.

På sikt tror man att appen även kan underlätta samverkan mellan olika aktörer som arbetar för barnet och eleven.

– Som verksamhetschef för barn- och elevhälsan ser jag att verktyget ger mig möjlighet att arbeta mer träffsäkert i det förebyggande arbetet. Statistiken ger tydliga insikter i elevernas faktiska oro och frågeställningar, vilket kvalitetssäkrar vårt arbete. Vi kan nu basera våra insatser på verklig data istället för antaganden. Den digitala plattformen skapar även nya möjligheter för samverkan, säger Maria Feltborn.

Möjligheter att nå eleverna på ett annat sätt och underlätta kontakten med kuratorn

Samtliga elever i årskurs 6-9 på Ringarum skola, Gusums skola och Varmmarskolan får tillgång till appen. Eleverna kan använda appen för att chatta och boka samtal med skolans kuratorer, antingen digitalt eller fysiskt. När kuratorn inte är tillgänglig finns olika stödchattar integrerade i applikationen.

– Vi vet att det finns ett stort behov av psykosocialt stöd bland eleverna men det har hitintills varit svårt att nå dem. Genom appen ser vi möjligheter att nå eleverna på ett annat sätt och att kontakten med kuratorn blir mer bekväm utifrån hur eleverna själva önskar att den ser ut. Det är också värdefullt att eleverna på kvällarna kan nå stödlinjer, det skapar en trygghet att veta att det alltid finns tillgängligt stöd, säger Maria Feltborn.

Valdemarsviks kommun har ingått ett treårsavtal med det digitala elevhälsoverktyget Allbry och ser fram emot att gradvis inkludera även de yngre eleverna i appen. Implementeringen är redan igång och inom kort kommer tjänsten att rullas ut för att tillhandahålla ett omfattande och lättillgängligt stöd från elevhälsan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>