2 miljoner till nytt tvärvetenskapligt masterprogram inom musik och teknik
Hem FORSKNING 2 miljoner till nytt tvärvetenskapligt masterprogram inom musik och teknik

2 miljoner till nytt tvärvetenskapligt masterprogram inom musik och teknik

Publicerat av: Redaktionen

Kungl. Musikhögskolan (KMH) får drygt 2 miljoner från KK-stiftelsen för att utveckla en ny tvärvetenskaplig masterutbildning i musik och teknik.

2 miljoner till nytt tvärvetenskapligt masterprogram inom musik och teknik

För att stärka kopplingen till arbetslivet och förbättra studenternas förutsättningar för att kunna vara drivande av utvecklingen inom området, utvecklas det nya konstnärliga masterprogrammet i samverkan med externa parter inom ljud- och musiktekniksektorn.

Det nya utbildningsprogrammet kommer ge studenterna en chans att verka inom många områden. En tvärvetenskaplig utbildning kommer göra studenterna attraktiva på arbetsmarknaden och ge dem bra förutsättningar för att kunna driva utvecklingen inom teknik, såväl som angränsande och helt nya områden.

– Vi har sett att musiker med en tvärvetenskaplig förståelse kan hantera både sociala och tekniska utmaningar, det gäller både i den bredare musikteknologisektorn och på ett innovativt sätt i samhället i stort, säger Henrik Frisk, professor i musik vid KMH.

– I det nya utbildningsprogrammet kommer studenter med olika bakgrund och kompetens att läsa tillsammans, vilket skapar stort mervärde. Alla är specialiserade inom sina områden och tillsammans kommer de kunna belysa frågeställningar och arbeta med utmaningar utifrån helt nya perspektiv, fortsätter Henrik Frisk.

För att få en stark förankring till näringslivet och arbeta proaktivt mot arbetsmarknaden, kommer programmet utvecklas i nära samarbete med externa parter inom området samt med KTH, Mälardalens högskola och Högskolan i Skövde. Redan 2018 startade ett projekt för konstnärliga exjobb på KMH för att stärka kopplingen till arbetslivet.

– Konstnärliga exjobb innebär att studenterna får möjlighet att genomföra sitt examensarbete i samarbete med en extern part. Där syns det tydligt att företag, organisationer och det omgivande samhället har ett stort intresse för samarbeten som är direkt kopplade till konstnärlig utbildning och forskning, säger Emilie Lidgard, koordinator för samverkan och innovation på KMH.

Målet med det nya masterprogrammet är även att skapa en kreativ miljö där utbildning, forskning och arbetsliv kan mötas.

– En sån miljö kan ge bra förutsättningar för konstnärlig och social innovation. Det kan ge förutsättningar för att skapa nya lösningar samt ha en positiv påverkan på samhället och utveckla nya forskningsområden, säger Henrik Frisk.

Programmet beräknas vara öppet för anmälan tidigast 2023.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>