Hem FORSKNING Appen Notysing hjälper musiklärare att följa elevernas utveckling

Appen Notysing hjälper musiklärare att följa elevernas utveckling

Publicerat av: Redaktionen

Forskare och lärare vid Kungl.

Musikhögskolan (KMH) har tagit fram musikappen Notysing i samarbete med Doremir Music Research.

Appen Notysing hjälper musiklärare att följa elevernas utveckling

Appen Notysing hjälper elever sjunga efter noter och samtidigt lära sig musikens grunder på ett roligt och interaktivt sätt. Nu släpps den gratis till allmänhet och skolor på både svenska och engelska.

Appen hjälper elever sjunga efter noter och samtidigt lära sig musikens grunder på ett roligt och interaktivt sätt. Nu släpps den gratis till allmänhet och skolor på både svenska och engelska.

I projektet MITIS, Musikalisk IT i skolan, undersöks hur teknik kan användas i skolundervisningen för att lära ut musikalisk literacitet, vilket betyder att förstå, läsa och skriva musik. Projektet leds av professor Sven Ahlbäck i samarbete med lektor Anna Backman-Bister och företaget Doremir Music Research.

De har utvecklat appen Notysing. Genom interaktiva lektioner lär elever sig att sjunga efter noter och får dessutom grundläggande kunskaper i musiklära så som ton-namn, skalor, tonart, rytmer och mycket mer.

– Att förstå musikens element, grundläggande musiklära, träna sång och noter ska inte bara vara för de privilegierade eller specialintresserade. Att utveckla sin musikalitet är något för alla, säger Sven Ahlbäck. I appen härmar du toner och lär dig sjunga efter noter. Det är som att ha en musiklärare i fickan som kan hjälpa till och stödja vanlig musikundervisning, fortsätter Sven Ahlbäck.

Gratis för allmänhet och skolor
Appen har testats inom MITIS-projektet i ett tiotal grundskolor och gymnasieskolor i Stockholmsregionen under läsåret 2019/20 och har tagits emot mycket positivt av både lärare och elever. Nu släpps appen gratis till allmänhet och skolor på både svenska och engelska.

– Appen är både testad och utvecklad i sin verkliga miljö. Tillsammans med eleverna har vi tagit fram olika funktioner, exempelvis har de hjälpt oss att designa en funktion som gör att appen själv känner av individens nivå och anpassar automatiskt svårighetsgraden, säger Anna Backman-Bister. Genom appens utformning har vi också lyckats nå elever som annars inte har varit så intresserade, det känns väldigt kul!

– I dessa Coronatider sker mycket musikundervisning och musikutövande på distans.  Med Notysing vill vi stötta musikundervisningen genom ett verktyg som både ger eleverna möjlighet att träna och utvecklas på egen hand, och lärare chansen att följa elevernas utveckling på ett enkelt sätt, säger Sven Ahlbäck.

Melodigenerator ger oändligt antal övningar
Projektet drivs av KMH med stöd från Marcus och Amalia Wallenbergs stiftelse. Förutom medarbetare vid KMH har också KMH-alumner bidragit till utvecklingen av appen, bland annat tonsättaren Patrik Ohlsson som skapat en unik melodigenerator som ger oändligt antal övningar och folkmusikern Johan Ronström som designat appen.

Gå in på www.notysing.com för att läsa mer om appen. Där finns också särskilda instruktioner för musiklärare. Appen går att ladda ner från Apple AppStore och Google Play helt gratis.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>