Startskott för utbildning i "Socialt arbete med unga i och omkring gängkriminalitet"
Hem UTBILDNING Startskott för utbildning i “Socialt arbete med unga i och omkring gängkriminalitet”

Startskott för utbildning i “Socialt arbete med unga i och omkring gängkriminalitet”

Publicerat av: Redaktionen

Utbildningen “Socialt arbete med unga i och omkring gängkriminalitet” har nu dragit igång, och 30 förväntansfulla deltagare från olika verksamheter har samlats.

Gruppen är mångsidig, med representanter från många olika yrkesområden som arbetar med barn och ungdomar.

Bland deltagarna finns fältare, behandlingsassistenter, socialsamordnare, SIG-samordnare och medarbetare inom SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid). Denna blandning av erfarenheter och perspektiv skapar en dynamisk lärandemiljö, något som utbildningens kursansvariga, Anne-Lie Vainik, ser som mycket positivt.

Startskott för utbildning i "Socialt arbete med unga i och omkring gängkriminalitet"– Det är mycket glädjande att flera deltagare från samma kommun, men med olika roller och funktioner, sökt utbildningen. Jag tänker att detta ger dem ett gemensamt språk och perspektiv som grund för att fatta kloka beslut om insatser och åtgärder, fortsätter Anne-Lie.

– Samtidigt är erfarenhetsutbytet som sker mellan deltagare som verkar inom samma fält men på olika platser i landet, en viktig del i våra utbildningar och någonting vi värnar om, säger Anne-Lie.

Samarbete mellan olika instanser

En av deltagarna, Emma, arbetar inom häktet och möter dagligen unga i utsatta situationer.
– Det är viktigt att vi är här från olika instanser, säger hon. Att vi får träffas, lära av varandra och använda ett gemensamt språk. Det gör att barnen känner att vi arbetar tillsammans för deras bästa.

Lokal representation från Enköping

Avraz, fältare från Enköpings kommun, ser relationen med barn och ungdomar som sin viktigaste uppgift.

– För att kunna hjälpa dem vidare till behandlaren måste vi först bygga förtroende, säger han. Avraz deltar tillsammans med kollegorna Maria, trygghetsstrateg, och Enisa, SSFP-samordnare. Det var Enisa som, efter en rekommendation från en kollega, såg potentialen i utbildningen och ansökte om finansiering från Brottsförebyggande rådet.

– Det är viktigt att vi deltar brett och att vi sedan kan sprida det vi lär oss vidare till skolor och socialtjänsten, säger Maria. Vi vill ta med oss nya verktyg och metoder i vårt arbete.

Enisa ser fram emot att få en djupare förståelse för varför kriminaliteten kryper ner i åldrarna.
– Vad får en 15-åring att använda en pistol? undrar hon.

Avraz betonar vikten av att det förebyggande arbetet börjar tidigt, redan innan barnen är födda – genom stöd till föräldrarna.

Samhällets utmaningar

– Det känns jättespännande och roligt att vi kan erbjuda den här utbildningen, säger Hugo Svebeck Waara, studierektor på högskolan. Vår förhoppning är att kursen ska svara upp mot de utmaningar vårt samhälle nu står inför och att den ska ge verktyg för hur ett preventivt socialt arbete kan göras.

 

Vid Marie Cederschiöld högskola anordnas utbildning på grundnivå och avancerad nivå i vårdvetenskap och socialt arbete. Vi har även utbildning i teologi och kyrkomusik samt forskarutbildning inom området Människan i välfärdssamhället. Vår uppdragsutbildning vänder sig till yrkesutövare och utgår från ett helhetsperspektiv på människan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>