Stiftelsen Djurens Ö tilldelas nu 90-konto
Hem EFTER PLUGGET Stiftelsen Djurens Ö tilldelas nu 90-konto

Stiftelsen Djurens Ö tilldelas nu 90-konto

Publicerat av: Redaktionen

I 23 år har Djurens Ö arbetat med att rädda skadade vilda djur, samt öka kunskapen om djur i det vilda.

Nu tilldelas stiftelsen 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.

– Det ökar våra möjligheter att samla in pengar till byggandet av ett viltsjukhus, säger stiftelsens grundare, Lili Päivärinta.

Djur som skadas vid viltolyckor eller råkar illa ut på grund av nedskräpning får sällan den hjälp de behöver. Rutinen i Sverige har i stället varit att avliva dem för att de inte ska plågas. Det kan handla om en svan som trasslat in sig i en fiskelina eller igelkottungar som förlorat sin mamma i en trafikolycka. Stiftelsen Djurens Ö arbetar direkt med räddande insatser i sådana situationer. Men också med att möta det ökande intresset hos allmänheten att undsätta djur som behöver hjälp i stället för att låta dem avlivas.

– Städerna växer, människorna blir fler och situationerna där djuren kommer i människans väg ökar. Vi blir också fler som hittar skadade djur som vi vill hjälpa. Men få har den kunskap som krävs för att djuren inte ska lida. Så förutom egna utryckningar är vi också tillgängliga på telefon och online så att folk kan höra av sig och få information om de hittar vilda djur som behöver hjälp, säger Lili Päivärinta.

Samlar till viltsjukhus

Det var hon som grundade Djurens Ö år 2000 ihop med Mog Grudd. Tillsammans åkte de världen runt och filmade vilda djur, ett arbete som också resulterade i en tv-serie med samma namn som stiftelsen. Enligt Lili Päivärinta finns det alltför få organisationer i Sverige idag som arbetar med att rädda vilda djur. Några av dem finns listade på Djurens Ös hemsida. För att ändra på detta samlar stiftelsen pengar för att kunna bygga ett viltsjukhus med besökscenter som också ska kunna bedriva utbildningar och informera.

Stiftelsen Djurens Ö tilldelas nu 90-konto– Det här är ett projekt som vi har jobbat med de senaste åtta åren. Målet är en plattform där vi kan erbjuda utbildning i viltrehabilitering, arrangera temadagar för både allmänhet och företag, och inte minst driva rehabilitering för vilda djur som behöver vård, säger Lili Päivärinta.

Gåvor som ger resultat

För att öka möjligheten att samla in pengar har Djurens Ö ansökt som 90-konto. Den ansökan har nu beviljats av Svensk Insamlingskontroll.

– De flesta av våra givare är personer som har sökt hjälp och råd angående vilda skadade djur och vill stödja vårt arbete. Men för att nå ut till fler krävs det ofta ett 90-konto. Det är också bra att det finns en kontroll. Det gör folk trygga i att pengarna de skänker går till rätt ändamål och ger resultat, säger Lili Päivärinta.

Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt

Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>