Hjärnäpplet till Inger Persson
Hem FORSKNING Hjärnäpplet tilldelas till Inger Persson

Hjärnäpplet tilldelas till Inger Persson

Publicerat av: Redaktionen

Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet tilldelas i år statistikern Inger Persson.

Hon belönas för utvecklingen av en matematisk algoritm som med tillgång till intensivvårdspatienters journaler, snabbt kan förutspå vilka som riskerar utveckla blodförgiftning, sepsis.

Uppsala universitet delar årligen ut Hjärnäpplet till forskare eller forskarstuderande för framtagande av forskningsresultat eller kunskapstillgångar som resulterat i en innovation. Priset består av diplom, statyett samt ett stipendium om 50 000 kr.

Motiveringen lyder:

Hjärnäpplet till Inger Persson

Statistikern Inger Persson tilldelas Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet 2023.

”Hjärnäpplet 2023 går till Inger Persson, universitetslektor i statistik, för sitt samhällsvetenskapliga bidrag till livräddande innovation. Genom att utveckla lösningar som tar tillvara, sammanfattar och hittar information i mängder av data, har hon möjliggjort tidig och tillförlitlig upptäckt av sepsis. Hennes arbete har tagit bolaget AlgoDx till stora framgångar och placerat metoden på marknaden. Hon har därmed gett sjukvården ett verktyg för tidigare diagnostik och behandling av ett livshotande tillstånd.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>