Unga som är sexuellt risktagande eller utsatta i fokus i nytt projekt
Hem FORSKNING Unga som är sexuellt risktagande eller utsatta i fokus i ett nytt projekt

Unga som är sexuellt risktagande eller utsatta i fokus i ett nytt projekt

Publicerat av: Redaktionen

Genom att tidigt upptäcka unga som är sexuellt risktagande eller utsatta eller unga med erfarenheter av våld kan också rätt form av stöd sättas in tidigt.

Idag används en metod som nu ska prövas och utvärderas med hjälp av medel från Jämställdhetsmyndigheten.

SEXIT, Sexual Health Identification Tool, är en evidensbaserad metod utvecklad för ungdomsmottagningar med syftet att unga som är sexuellt risktagande eller utsatta och/eller unga med erfarenhet av våld, ska identifieras och erbjudas relevant vård och stöd. Genom att upptäcka dessa unga kan tidiga insatser sättas in och utveckling av allvarlig ohälsa förebyggas.

Unga som är sexuellt risktagande eller utsatta i fokus i nytt projekt

Kristina Areskoug Josefsson, professor i arbetsintegrerat lärande på Högskolan Väst, är med från högskolans sida i projektet.

I projektet kommer elevhälsopersonal från hela landet att utbildas i metoden och efter att dessa genomfört samtal i enlighet med metoden kommer elevhälsopersonalens erfarenheter att samlas in genom en enkätstudie.

Resultat från studien kommer ligga till grund för eventuell anpassning av metoden och informera framtida implementeringsstrategier.

Om utfallet av utvärderingen tyder på att SEXIT är en välfungerande metod inom i elevhälsan kommer ytterligare elevhälsopersonal att utbildas i metoden, i ett andra steg av projektet.

Det är Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Västra Götalandsregionen, som beviljats medel från Jämställdhetsmyndigheten för att vetenskapligt utvärdera SEXIT-metoden inom elevhälsan. Metoden ska utvärderas av en forskargrupp tillhörande bland annat Malmö universitet och Högskolan Väst.

Projektet ska bidra till att stärka det våldsförebyggande arbetet och främja utvecklingen av evidensbaserade insatser inom mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, sexuellt våld, hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>