Hem FORSKNING Almedalen 2019: Hållbarhet är hett, men är det en hållbar digitalisering vi står inför?

Almedalen 2019: Hållbarhet är hett, men är det en hållbar digitalisering vi står inför?

Publicerat av: Redaktionen

Molninlåsning, filformatsinlåsning och leverantörsinlåsning.

Högskolan i Skövdes sista seminarium under Almedalsveckan 2019 handlade om hur myndigheter kan undvika inlåsning av information och anskaffa olika IT-lösningar som tillåter dem att komma åt sin data även i framtiden.

Almedalen 2019: Hållbarhet är hett, men är det en hållbar digitalisering vi står inför?

Hur kan vi säkerställa att data som sparas idag går att läsa och ta del av om tio eller tjugo år? Och vad kan myndigheter göra för att få en hållbar digitalisering?

Det diskuterades av både panel och publik i Västsvenska arenans tält under seminariet ”Har staten rådighet över sin egen information?”, Högskolan i Skövdes sista under Almedalsveckan 2019.

Seminariet inleddes av moderator Ylva Carlqvist Warnborg , som menade att i världen idag, med sitt instabila geopolitiska läge och fake news, borde det vara av högsta prioritet för alla att få rådighet över sin information.

– Hållbarhet är hett just nu, men är det en hållbar digitalisering vi står inför?

Inlåsning är som en rysk docka

Björn Lundell, professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde tog vid och gav flera exempel på inlåsning, bland annat molninlåsning, standardinlåsning, filformatsinlåsning och leverantörsinlåsning. Listan kan göras lång. Björn liknade en standardinlåsning med en rysk matrjosjka-docka. En standard leder till en annan standard, som leder till en annan standard, och informationen blir inlåst. Därför är det viktigt att standarder och programvara tillgängliggörs, så att ingen information går förlorad i framtiden.

– Det är inte alltid organisationer har koll på öppna standarder, och det kan skapa problem. Man skapar en risk för att de digitala handlingar man skapat inte kan hanteras och tolkas framåt, sa Björn Lundell.

Komplext, tidskrävande och jobbigt

Panelen bestod även av Håkan Pettersson, IT-strateg på Migrationsverket samt Daniel Melin från Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet. Båda var överens om att det är viktigt att information bevaras.

– Det finns ju en baksida med trycket om att det ska digitaliseras så fort. Fort har ett egenvärde, eftersom resurserna sinar på olika sätt. Men hur fort är det rimligt att det går?, undrade Daniel Melin.

– Jag kan bara bekräfta att det här är komplext, tidskrävande och ganska jobbigt att hantera, sa Håkan Pettersson. Jag hoppas och tror att de stora aktörerna vill, och kommer komma med på tåget.

Aldrig värt att låsa in information

Panelsamtalet avrundades med diskussion kring det någonsin kan vara värt för en myndighet att låsa in sig. Håkan Pettersson var tveksam.

– Det handlar om hur mycket informationen är värd. I min värld är det fundamentalt för demokratin att informationen inte låses in. Då tappar vi historien, och det känns inte bra.

Seminariet avslutades med många frågor från publiken. Även efteråt fortsatte diskussionen utanför Västsvenska arenans tält. Det är tydligt att ämnet är komplext, men också engagerar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>