En högskola mitt i samhället
Hem KRÖNIKOR En högskola mitt i samhället

En högskola mitt i samhället

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Forskare, lärare och ledningsrepresentanter från Högskolan Väst skriver regelbundet krönikor i tidningarna TTELA och Bohusläningen.

Den här gången är det rektor Mats Jägstam som tar till orda. Han beskriver hur han ser på högskolans roll i samhället och hur han vill kroka arm med andra för att åstadkomma förändring.

En högskola mitt i samhället

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad genom vår forskning och utbildning. Vi är övertygade om att ny kunskap skapas i mötet mellan akademi och omvärld och att kunskap finns överallt. I en värld som står inför enorma utmaningar är det vår gemensamma plikt och möjlighet att bidra till en bättre framtid, oavsett sektor. Genom vårt sätt att se på kunskap är alltid vår dörr öppen för nya initiativ.

Högskolan har valt att gå utanför de konventionella ramar som definierar högre utbildning. Genom vår pedagogiska metod Arbetsintegrerat lärande (AIL), förbereder vi våra studenter för arbetslivet och gör dem eftertraktade på arbetsmarknaden. Genom nära samarbete med näringslivet, kommuner och den offentliga sektorn skapar vi ny kunskap tillsammans, något som gynnar både studenter och samhälle.

En högskola mitt i samhället

Rektor Mats Jägstam

Vi tror på att förena olika perspektiv och kunskapsområden för att möta samhällets utmaningar och satsar därför på tvärvetenskaplig forskning. Det ger våra doktorander och forskare ökade möjligheter att lösa komplexa problem. Forskningen hos oss är särskilt profilerad mot AIL och produktionsteknik. Forskningen inom AIL har länge varit framstående, inte minst vad det gäller utmaningar kopplade till digitalisering och arbetslivets utveckling. Stora delar av vår produktionstekniska forskning är i yttersta framkant såväl nationellt som internationellt och bidrar konkret till den hållbara omställningen av industrin.

För att göra högre utbildning mer tillgänglig erbjuder vi utbildningar på distans och kompetensutveckling för yrkesverksamma mitt i karriären. För oss är det livslånga lärandet lika självklart som det är nödvändigt.

Vi är stolta över att vara det lärosäte som högst andel studenter från studieovana hem, och vi strävar efter att inkludera olika erfarenheter och perspektiv. Vi tror starkt på varje individs rätt att utvecklas och uppnå sin fulla potential, en rättighet som också är en skyldighet mot samhället.

Vi välkomnar initiativ från alla er olika aktörer kring ny samverkan. Vi uppmanar er att engagera er i vår utbildning och forskning, dela med er av er kunskap och erfarenhet, så att vi tillsammans kan skapa innovation och bidra till utveckling.

Sammanfattningsvis är Högskolan Väst fast besluten om att vara en högskola som gör skillnad – mitt i samhället – där vi krokar arm med näringsliv, kommuner, civilsamhället och den offentliga sektorn. Tillsammans kan vi skapa en inkluderande, hållbar och positiv samhällsutveckling där alla deltar och bidrar till en bättre morgondag. Tillsammans förändrar vi.

Mats Jägstam
Rektor, Högskolan Väst

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>