Antalet anmälningar av sexualbrott mot barn har ökat med 900 procent på tio år. 2022 visade statistiken den högsta siffran hittills med 2 000 anmälda fall.
Bara mellan åren 2020 och 2021 genomfördes 157 rättegångar som berörde 685 barn under 18 år och där 150 personer dömdes för sexuella övergrepp på nätet. Genomsnittsåldern på brottsoffren var 12 år.
World Childhoood Foundation har gått igenom samtliga domar mellan 2020 och 2021, deras rapport är skakande läsning. I den går bland annat att läsa att 57 procent av brotten begicks på Snapchat som förekom i cirka 57 procent av de 685 fallen. Tvåa och trea på listan är Instagram med 16,6 procent och spelet Star Stable med 12 procent.
Stiftelsen Aktiv Skola är en av de samhällsaktörer som är djupt engagerad i att bekämpa den här brottsligheten. Stiftelsen har i många år stöttat skolor, skolpersonal, föräldrar och barn med att ta fram högkvalitativt och kostnadsfritt material i ämnen som droger, grooming, hälsa, miljö och mobbning.
2019 introducerade stiftelsen föreläsningen Nätsmart, med syftet att sprida kunskap om riskerna som unga utsätts för på nätet och hur vuxenvärlden kan bli bättre rustad att förebygga och hantera det. Sedan starten har nu 878 föreläsningar genomförts, varav 158 på plats och 721 som webbinarier. Minst 12 571 vuxna har hittills tagit del av dem.
– Många vuxna har väldigt lite insikt i vad deras barn gör på internet men när de har lyssnat på föreläsningen vittnar många om att deras ögon har öppnats och att de förstår att verkligen alla barn riskerar att utsättas och att de behöver engagera sig mer aktivt, säger Lars Erlandh, verksamhetschef på Aktiv Skola.
Förutom föreläsningen som fortsatt erbjuds som webbinarium flera gånger i veckan har Aktiv Skola producerat en film, Jag tror jag är lite kär i dig, som hittills har över fem miljoner visningar på You Tube.
– Vi vill sprida kunskap och öka medvetenheten så mycket vi bara kan. Barn som utsätts säger ofta ingenting, skam och rädsla är vanliga orsaker till det. Offren upptäcks i stället via bilder, filmer och chattloggar som polisen hittar i samband med husrannsakningar hos misstänkta, berättar Lars Erlandh.
Föreläsningen har visats över hela landet, på föräldramöten, temadagar och studiedagar bland annat. Ett exempel är på hur den används är Dalarnas län, där det finns en samverkan mellan polis, skolpersonal, föräldrar och elever för att förebygga den här brottsligheten tillsammans med Stiftelsen Aktiv Skola.
– Vi har inom polisen och kommunen tagit tag i det här på riktigt och gör insatser inom hela skolan och involverar förstås föräldrar i det. Det är ett projekt som har pågått under två års tid och som är otroligt viktigt, säger Johan Hed, kommunpolis i Mora till nättidningen dalabygden.se.
Fem råd till anhöriga från Lars Erlandh, verksamhetschef på Aktiv Skola
- Visa intresse för ditt barns digitala liv. Fråga hur de har haft det på nätet idag. Ta dig tid och var nyfiken.
- Visa för barnet att du har hyggligt bra koll på den digitala världen.
- Var lite mer misstänksam. Förövarna söker efter barn i de sammanhang där det verkar allra mest tryggt och oskyldigt.
- Var uppmärksam på varningssignaler på att ditt barn inte mår bra, till exempel snabba rutinförändringar eller att barnet börjar vakta skärmen.
- Om något hänt, reagera inte känslomässigt och undvik pekpinnar och begränsningar.